Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Badnje veče u crkvi Svete Trojice u Kuršumliji: Nakon bogosluženja zapaljen badnjak

Autor 6 јан 2018

KURŠUMLIJA-  Večeras nakon bogosluženja u crkvi Svete Trojice obavljeno je tradicionalno paljenje badnjaka u porti, kome je prisustvovalo nekoliko stotina Kuršumličana. Pre toga izveden je prigodan program a zatim je usledilo lomljenje česnice i vatromet.

Večeras na Badnje veče prvo je održano večernje bogusluženje u crkvi Svete Trojice, a zatim je u porti hrama na pripremljenoj bini usledio kulturno umetnički program koji je prilagođen Badnjoj večeri. Prvo je izvedena prigodna priredba posvećena rođenju Hristovom, koju je pripremila veroučitelj Marina Pajković sa učenicima a  zatim su  nastupile tri grupe KUD “Bata Lačković “. Nakon toga na naloženoj vatri tradicionalno je zapaljen badnjak i najavljen najradosniji hrišćanski praznik Božić. Zatim je lomljena cesnica, koja je bila još veća nego prošle godine.

Starešina crkve Sv. Trojice, Slobodan Miletić,  okupljenom vernom narodu čestitao je Badnje veče i sutrašnji Božić uz najlepše želje za zdravlje slogu, mir i svaku sreću.

Na Roždestvo gospoda i spasa našega Isusa Hrista – Božić, Sveta liturgija počinje noćas u ponoć a u 8 časova je sveta Liturgija.

Badnji dan,  je poslednji dan božićnog posta i tada se završavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić. Badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane, preliva se vinom i premazuje medom. Pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i čeka položajnik.  Svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede. Mesi se česnica u koju se stavlja novčić koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Inače, osim Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara, i Božić 7. januara, slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74490

6 јан 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up