Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Čuvajući prirodu čuvamo sebe!

Autor 19 апр 2017

BLACE- Opština Blace i Turistička organizacija Blace pokreću kampanju za zaštitu životne sredine!
Kampanja će sadržati niz aktivnosti koje će doprineti podizanju svesti kod ljudi o važnosti očuvanja prirodnog okruženja. Pridružite nam se!

Čuvajući prirodu čuvamo svoje, zdravlje svoje dece, čuvamo budućnost potomaka i svih živih bića na planeti…ali čuvamo i svoje džepove…
Upoznajte se sa visinom novčanih kazni za nesavesno ponašanje prema životnoj sredini.

Kako se odnosimo prema prirodi?
Koliko smo promišljeni dok koristimo sve što nam priroda nesebično daje?
Znamo li šta je ekologija?
Kakva je naša ekološka svest? A ekološko ponašanje?
Koliko smo odgovorni i koliko se trudimo da prirodu očuvamo i unapredimo?
Mnogo pitanja… a odgovori?
Ako malo bolje razmislimo i damo iskrene odgovore, možda ćemo se uplašiti!
A možda će nas baš to podstaći da promenimo svoje ponašanje.
“Prirodu nismo nasledili od predaka, već smo je pozajmili od potomaka”
U svakodnevno životu, opterećeni svakodnevnim problemima i obavezama sve češće zaboravljamo i zapostavljamo suštinski najbitnije stvari, od kojih je zdravlje na prvom mestu: zdravlje pojedinca, porodice, nacije, stanovnika planete… Ono od čega zdravlje najviše zavisi je način života i okruženje u kome živimo. Ako želimo da čuvamo sebe, svoje najbliže, svoj narod i planetu moramo početi sa promenama. Moramo pokazati nežnost i brigu prema prirodi.
Pre svake odluke dva puta razmisliti, i praviti razumne postupke, reciklirati i štediti! Najmanje što možemo da uradimo je da bacimo otpad u kantu, a ne na ulicu, da ne pravimo divlje deponije, već sakupljamo i odlažemo otpad na za to predviđenim mestima.
Vreme je da ozbiljno brinemo o svom okruženju, o ovoj planeti, jer samo nju i imamo. Ono što je loše za prirodu loše je i za nas.

Možda mislite da ne možete pomoći ovoj akciji i da ste vi samo sitna karika u ovom svetu, ali grešite. Čak i u vašim kućama možete doprineti očuvanju prirode. Na primer, dok perete zube, isključite vodu – tada se troši više vode nego što vi mislite. Koristite manje hemikalija.
Struju trošimo previše, a za nju su potrebni ugalj i nafta koje kompanije nemarno i halapljivo troše.Trošite manje goriva, prošetajte se umesto da se vozite, tako pomažete i planeti i sebi. Uključite se u neku grupu koja se bori protiv zagađenja. Umesto da samo sečemo, treba i da sadimo drveće. Šume polako nestaju, a ako ih ne obnavljamo naći ćemo se u velikoj opasnosti. Stvarajte manje otpada, kupujte proizvode koje ćete moći da ponovo koristite. Kopirajte i prednju i zadnju stranu papira.
Kompostujte! Umesto da bacate đubrivo u kante, napravite kompost. Obezbedite život u vašem dvorištu, sadite cveće, napravite kućicu za ptičice, ne koristite pesticide! Poštujte životinje, pustite da veverice, krtice i druga bića žive u vašem dvorištu umesto da ih ubijate. Možda naprave malu štetu, ali imaju posebnu ulogu u ekosistemu. Postoji toliko stvari koje možete uraditi. Za 50 godina sve što imamo može nestati, i tek ćemo se tada pitati šta da radimo. Sprečimo to, jer tada će biti prekasno.
Pred nama su nova otkrića koja čekaju da budu otkrivena, koja nam takođe mogu pomoći. Ali te male stvari koje radimo regularno mogu odlučiti u kakvim okolnostima ćemo živeti sutra. Možemo informisati druge, putem medija, interneta i u međusobnim kontaktima. Javnost treba da čuje istinu, a ne laži. I umesto da pokušavamo samo promeniti druge, promenimo sebe i učinimo nešto korisno.
Mudar čovek je jednom rekao: “Neklicina će imati veličinu da promeni istoriju, ali svako od nas čini po malo i menja tok događaja“. Nadamo se da smo vas naveli na razmišljanje.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=60934

19 апр 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Čuvajući prirodu čuvamo sebe!”

  1. Da cuvamo dzepove od vas,a ove kazne moracete prvo da napisete sami sebi,za ispustanje kanalizacije u Blatasnicu,divlju deponiju na putu za Medjuhanu,unistavanje igralista ,spomenika,secu lipe i dr…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up