Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Badnji dan

Autor 6 јан 2018

KURŠUMLIJA- Prodaja badnjaka za najradosniji hrišćanski praznik Božić počela je rano jutros u centru Kuršumlije.  Cena je od 50 do 100 dinara, dok je badnjak u ukrasnoj vrećici 200 a ukrasne korpice po 250 dinara. Cena božićnog žita je 100 dinara. Simbol Badnje večeri i Božića pored bogate trpeze je badnjak, koji se večeras unosi u kuću.

Jedan od prodavaca kaže: “Moramo da se okrenemo veri. Badnjak je naša kulurna baština i mi moramo biti ponosni na naš badnjak.

Danas je u Kuršumliji osvanuo sunčan dan. Prodavaca ima dosta. Zatekli smo i dva najmlađa prodavca koji su tu da pripomognu roditeljima. Nemanja Radoičić (5), kaže da su mu mali badnjaci 50 a veliki 100 dinara. Una (7) pomaže u prodaji božićnog žita, koje staje samo 100 dinara i koje jako lepo dekorisano. Za čitaoce Topličkih vesti imali su poruku, da im svaki dan bude lep kao ovaj danas i poželeli svaku sreću.

Ponuda je različita od samog božićnog drveta do žita, slame, venćića ali sve je u proseku za 100 dinara. Badnjaci ukrašeni žitom simbolizuju bogatu trpezu, blagostanje i mir dok slama simbolizuje ognjište. Mlada božićna pšenica kupuje se da bi godina bila rodna, srećna i berićetna a u domu vladalo blagostanje. U ponudi su i lepo urađene korpice, ili kolica poput ikebana. Tu je i med, orasi, domaća rakija, da se nazdravi.

-Badnjak nije skup, svake godine  kupujem na istom mestu. Moramo da se okrenemo veri . Vera nam pruža nadu u bolje sutra a kao što znate da se najviše raduju deca. Po badnjak se sa radošču ide jer se donosi u kuću sa nadom da će doneti mir, sreću i blagostanje -rekla je Topličkim vestima baka Jovanka iz Kuršumlije.

Ona nam je pojasnila da je običaj da se na Badnji dan u kuću unosi badnjak. Grejanjem oko badnjaka ukućani se zagrejavaju ljubavlju, iskrenošću i slogom. Njegova svetlost čuva dom svaki a ukućanima obasjava put.

Inače, Badnji dan,  je poslednji dan Božićnog posta i tada se završavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić. Badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane, preliva se vinom i premazuje medom. Pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74479

6 јан 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Danas je Badnji dan”

  1. Srećan Badn i Bozic . Da ga provedemo u Sreći i Veselju .

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up