Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Božić: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Autor 7 јан 2018

KURŠUMLIJA- Danas na veliki praznik Roždevstvo Hristovo-Božić služena je ponoćna i jutarnja sveta liturgija u hramu Svete Trojice u Kuršumliji kao i u svim hramovima sirom Srbije. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika koji su primili sveto pričešće a svi vernici pozdravljeni sve radosnim pozdravom:” Hristos se rodi !Vaistinu se rodi!”

Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od Istoka prema Zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema u kojoj je  Marija u slamu povila novorođenog spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.  Takođe i mudraci, poklonili se detetu “kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja”.

Na liturgiji je pročitana je božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja koja poziva na mir i praštanje. Okupljenimo vernom narodu kuršumlijski jereji čestitali su najradosniji  praznik uz pozdrav: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

-Svim parohijanima želimo srećan Božić. Mir, slogu, zdravlje i svako dobro. Neka je blagodat Božija na svima vama draga braćo i sestre. Pozdravljamo vas sveradosnim pozdravom: Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!- kazao je za Topličke vesti, otac Slobodan Miletić, starešina kuršumlijske crkve Svete Trojice.

Nakon liturgije na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. Njegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvek mrsni dan, kome je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Inače, danas popodne u 16 časova je Večernje Bogosluženje.  Na sabor Presvete Bogorodice- drugi dan Božića, Sveta Liturgija počinje u 8 časova . Na svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana – treći dan Božića, Sveta Liturgija počinje u 8 časova.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74527

7 јан 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up