Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Mitrovdan

Autor 8 нов 2017

KURŠUMLIJA- Danas na dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznat kao Mitrovdan, služena je sveta liturgija u srkvi Svete Trojice u Kuršumliji kao i u svim hramovima širom Srbije. Nakon liturgije sečeni su slavski kolači onima koji danas slave Sv.Dimitrija, koji je na šestom mestu po broju ljudi koji ga slave. Mitrovdan je poznat i po hajdučkom rastanku, zato se u narodu kaže: “Đurđevdan hajdučki sastanak a Mitrovdan hajdučki rastanak.”

    Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana, i javno je propovedao hrišćanstvo. Kada je car čuo da je hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Na mestu njegovog groba podignuta je crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna. Po crkvenim spisima sveti Dimitrije bdeo je nad Solunom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća, a i danas se veruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izlečila mnogobrojne bolesnike.

Starešina crkve Svete Trojice,  Slobodan Miletić parohijanima je poželeo srećan praznik i duhovno uzdignuće.

-Svima srećan današnji veliki praznik, onima koji slave srećna slava. Naša crkva danas slavi velikog svetitelja i Božijeg ugodnika koji je rođen za vreme velikog progona hrišćana i koji je pogubljen dok je bio na molitvi. Čovek nije statično biće već ili se uzdiže ili pada, zato neka se srpski narod uzdigne i bude čvrst u veri i bogougodnim delima-rekao je između ostalog otac Slobodan Miletić, starešina Kuršumlijske Svete Trojice

U Srbiji, Sv. Dimitriju posvećeni su mnogi hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i u manastiru Visoki Dečani.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71412

8 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up