Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas je Spasovdan

Autor 17 маја 2018

KURŠUMLIJA-  Danas na praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, služena je sveta liturgija u hramu Svete Trojice u Kuršumliji. Spasovdan je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova. Posle Vaskrsenja, Hristos je boravio na zemlji sa učenicima četrdeset dana, javljajući im se, učeći ih i, naročito, učvršćujući im veru posle Golgote i raspeća. “Danas blagosiljamo Gospoda i Spasa Isusa Hrista, jer nam je otvorio duhovne oči kako bismo videli pravi put, koji je cilj istina i život, istakao je starešina crkve Svete Trojice u Kuršumliji, jerej Slobodan Miletić.

Sam čin Vaznesenja zbio se u Vitaniji, selu na istočnoj padini Maslinske gore, udaljenom dva kilometra od Jerusalima, na putu za Jerihon. Toga dana se završio Hristov boravak na zemlji, radi spasenja i iskupljenja ljudskog roda. Hristos se pred apostolima, blagosiljajući ih, vazneo na nebo i seo sa desne strane Boga Oca.

-Mi svoj put trebamo da ravnamo prema Hristovom, vezujući se duhovni svet. Težiti duhovnom životu: čistoti misli i dela. Blago čoveku koji ne ide na veće bezbožničko, i na putu grešničkom ne stoji, i u društvu nevaljalih ljudi ne sedi-rekao je otac Slobodan.

Otac Slobodan je na kraju poželeo svima srećan i Bogom blagosloven praznik a onima koji danas slave Spasovdan kao krsnu slavu, srećnu slavu i da slave na mnogaja ljeta.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=80408

17 маја 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up