U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas počinje Petrovski post

Autor 4 juna 2018

KURŠUMLIJA- Danas počinje Petrovski post koji se još  naziva i Apostolski. Ovaj post uvek počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji se slavi 29. juna po Julijanskom ili 12. jula po Gregorijanskom kalendaru. Post umnožava ljubav i molitvu i spremnost na vršenje svih jevanđeljskih vrlina, rekao je starešina kuršumlijske svete Trojice, Slobodan Miletić, i poručio da se svi potrudimo da budemo bolji ljudi. Ove godine Petrovski post traje pet i po nedelja.

 – Dužina posta zavisi od pokretnih praznika Vaskrsa i Trojice, čiji se datum menja svake godine. Od danas  verni narod počinje post i priprema se za svetu tajnu pričešća. Cilj posta je uzdržavanje od mrsne hrane, ali prvenstveno uzdržavanje od loših misli, želja i dela. Ovo je prilika da se  pokaže dobrota i da se čine dobra dela- rekao je jerej Slobodan Miletić, starešina crkve Sv. Trojice.

Post je uveo Isus Hristos, koji je posle krštenja u reci Jordanu otišao u pustinju, gde je postio 40 dana i noći, pripremajući se za iskušenja pred koja će ga postavljati Sotona i iz kojih Hristos izlazi kao pobednik. Uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Petrovskog, to su  Časni ili Vaskršnji, Božićni i Velikogospojinski post koji je sledeći.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=81309

4 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up