Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Danas su Sveta tri jerarha

Autor 12 феб 2018

KURŠUMLIJA- Danas na  Sveta tri jerarha, na zajednički praznik tri velika svetitelja, Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, u kuršumlijskom sabornom hramu Svete Trojice služena je sveta liturgija. Sveta tri jerarha  su krsna slava mnogih porodica  a i slava zanatlija. Prema verovanju, oni štite ljude i životinje od mrazeva i zlih vetrova. Po vetrovima koji danas duvaju prognozira se kako će biti vreme u toku godine.

Za vreme vladavine  cara Aleksija Komnena, došlo je u Carigradu do nesuglasica koji je od trojice svetitelja najveći. Jedni su tvrdili da je to Vasilije Veliki, zbog njegove čistote i hrabrosti, po drugima Jovan Zlatousti, zbog čudesne rečitosti i jasnoće u propovedanju hrišćanske vere, a po trećima sveti Grigorije Bogoslov, zbog nedostižne visine u bogoslovlju. Pristalice se podeliše na Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. Sva tri svetitelja javiše se u snu episkopu Ehvatijskom, rekavši mu da su oni jedno u Boga, da među njima nema ništa protivurečno i da nema ni prvog ni drugog ni trećeg. Poučiše episkopa kako da ustanovi zajednički praznik, da prestane sa deobom onih koji se spore i prepiru oko njih. Sastavljena je zajednička služba  i praznik Sveta tri jerarha, koji se praznuje 12. februara po novom, odnosno, odnosno 30. januara po Julijanskom kalendaru a ustanovljen je 1076. godine. Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

Otac Dragan podsetio je na žitije svetitelja a zatim na kraju poželeo srećan i bogom blagosloven praznik.

-Srećan praznik svima a onima koji slave srećna slava. Ne uzdajte se u nepravdu i koristoljublje, već idite za istinom i činite dobra dela kako bi sijali vrlinama. Neka je blagoslov i blagodat Božija na svima vama-rekao je otac Dragan Jevtić, iz Kuršumlijske crkve Svete Trojice.

Inače, u našem narodu ovo je esnafska slava, dok ih pravoslavni grčki narod smatra ne samo crkvenim već i nacionalnim i školskim praznikom.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=75960

12 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up