Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Dani Milutina Uskokovića

Autor 9 нов 2017

KURŠUMLIJA-  Kao i svake godine, kada obeležavaju sećanje na književnika Milutina Uskokovića, tvorca urbanog romana, članovi Književnog kluba”Milutin Uskoković” započinju 28. oktobra “Dane Uskokovića” posetom mesta tragičnog utapanja, gde je nekad postojao drveni most. Zatim most koji nosi njegovo ime. U gradskom parku, gde su  polažili  cveće kod spomen biste, koja je  podignuta  tek 1953. godine, na inicijativu profesora, nastavnika i učitelja, koju je napravio vajar Gradimir Aleksić a tek dve godine kasnije u njegovom rodnom Užicu. Zatim sve se nastavlja poetskom večeri koja je večeras održana u čast velikom pesniku. Svoje stihove kazivali su  literarni stvaraoci iz ovdašnjih osnovnih škola i članovi kluba.

Navršilo se 102 godine od smrti Milutina Uskokovića, književnika, diplomate, doktora pravnih nauka, koji  je 28. okobra 1915. godine skočio  u talase nabujale Toplice, podno manastira sveti Nikola i izvršio samoubistvo. Imao je samo 31 godinu a u njegovoj oporuci, koju je napisao u  hotelu “Evropa”, gde je sedam dana bio smešten, stajalo je: ”Nisam mogao da prihvatim propast otadžbine”, i  učinio sebe tragičnim došljakom Kuršumlije.

Mlade nade –kuršumlijski pesnici, čitali su pesme. Svi su uglavnom nagrađivani na mnogim takmičenjima, i imaju nagrade od gradskih takmičenja preko republičkih do međunarodnih. Njih krasi raskošan talenat i oni su budući ponos Nemanjinog grada, i pravi naslednici književnika, pisaca i entuzijasta iz Književnog kluba  kao što su  Radoljub Gligorijević,  prava enciklopedija. koji je objavio preko 30 knjiga, Danica Bakić preko 10 knjiga, zatim Radivoje Pantić, Momčilo Nikolić, Radomir Bale Milojković, Radovan Delibašić, Vesna Paunović Đukić,..koj su objavili po dve ili više knjiga, i ostali autori. Tankosava Milanović, učiteljica, koja je njihov talenat prepoznala i uključila ih u literarnu sekciju i motivisala ih da se javljaju na konkurse i osvajaju prestižne nagrade, naglasila je da je jako ponosna na sve njih i da je ona poput njih od malena pisala, piše i sada i dan danas dobija nagrade i kazivala je jednu pesmu.

Predsednik Književnog kluba, Momčilo Nikolić je govorio o Uskokoviću, kao velikom stvaraocu,  pesniku i prozaisti pa sve do momenta njegove smrti.On je napravio paralelu sa Milutinom Bojićem, koji je takođe mlad umro od tuberkuloze. Nikolić je pročitao deo svog Eseja o Uskokoviću.

Vesna Paunović Đukić, pesnikinja koja je nedavno izdala treću knjigu pesama “Ramonda” i priprema svoj prvi romnan,  istakla je da je za tri godine izdala tri knjige i napisala 1000 pesama a da je poput mladih pesnika, pesme pisala u njihovom uzrastu.

Radivoje Pantić, književnik, kazivao je jednu pesmu, i pohvalio je mlade poete i rekao da nastave da pišu i budu uspešni kao Milica Đukić, koja je osvojila mnoge prestižne nagrade. Na naše pitanje da li Klub Uskoković u saradnji sa bibliotekom “Dane Uskokovića”, mogu da podignu na nivo Drainčevih dana, gde bi bile Književne i poetske večeri, pozorišne predstave i Literarni konkurs, koji bi obuhvata tri kategorije poeziju, prozu i esej a škole mnogo više uključene… Pantić je naglasio, da su tako i zamišljeni ali vremenom se svelo na današnji oblik da bi bilo lepo kada bi se u narednom period takav projekat realizovao zašta su potrebna novčana sredstva i mnogo veći entuzijazam.

  Milutin Uskoković  rođen je u Užicu, 1884.godine,  gde je završio osnovnu školu a gimnaziju I studije prava u Beogradu.. U Ženevi je doktorirao. Radio je u konzulatu u Skoplju. .. Povlačeći se ispred bugarske vojske iz Skoplja , stigao je preko Prištine u Kuršumliju. Potresen tragedijom svoga naroda 1915. godine izvršio je samoubistvo. Pisao je pesme, pripovetke i romane.Bio je saradnik i član redakcije Politike od njenog osnivanјa 1904.  Dela: Pod životom, Vitae fragmenta, Dоšljaci,, Kad ruže cvetaju, Les traites , Čedomir lIlć, , Dela, Usput, ..Za roman “Došljaci “dobio je nagradu Srpske književne zadruge 1909. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71556

9 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Dani Milutina Uskokovića”

  1. jel postoje dani normalnih ulica,snabdevanje vodom i strujom

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up