U kategoriji Društvo, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Dani višnje

Autor 9 juna 2018

MEROŠINA- Tradicionalna manifestacija „Dani višnje“ održaće se u subotu, 16. juna na Oblačinskom jezeru uz bogat sportski i kulturno-zabavni program.

Ova turističko-kulturna manifestacija, čiji je glavni cilj promovisanje brenda „Oblačinka“, sorte višanja sa zaštićenim geografskim poreklom najkvalitetnije i najpoznatije sorte na ovim prostorima održava setradicionalno od 2003. godine.

Program manifestacije počinje prezentacijom brenda „OBLAČINKA“ u sali Narodne biblioteke u Merošini, od 12 sati.  O ovom strateškom poljoprivrednom proizvodu za merošinsku opštinu, govoriće predstavnici lokalne samouprave i zemljoradničke zadruge „Oblačinska višnja“.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 14 sati, na Oblačinskom jezeru uz prigodan sportski i kulturno-umetnički program. Takođe, biće organizovano i takmičenje u pripremanju specijaliteta od višnje, ali i riblje čorbe i ribljeg paprikaša.

Pored promocije „Oblačinke“ ova manifestacija ima cilj da promoviše i turističke i razvojne potencijale opštine Merošina, i organizuje se 15. put.

Dani višnje počinju sa prvim danima berbe, a centralna manifestacija održava se tradicionalno u toku trajanja berbe višanja. Ranijih godina na „Danima višnje“ nastupali su naši najpoznatiji bendovi, od Kerbera i Galije do Riblje Čorbe, što je privačilo veliki broj ljudi iz okolnih gradova i opština. Međutim, umesto da manifestacija iz godine u godinu raste, zbog nedostatka sredstava, prošle ali i ove godine, skromnije će biti obeleženi dani najvažnije poljoprivredne kulture u merošinskom kraju.

Oblačinska višnja „OBLAČINKA“ sorta je sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi zasadi podignuti 1958. godine u selu Lepaja. Danas je pod višnjom u merošinskom kraju 2000 hektara i 90% domaćinstava bavi se proizvodnjom višanja. Godišnji rod je između 100 i 150 hiljada tona, a ove godine očekivani prinos je između 10 i 12 tona po hektaru.

Organizaciju manifestacije „Dani višnje 2018“ pomogli su lokalna samouprava i „Dunav osiguranje“, dok je za realizaciju prograna zadužena Narodna biblioteka iz Merošine.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=81546

9 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up