Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Đavolja varoš, biser opštine Kuršumlija

Autor 18 дец 2016

KURŠUMLIJA- Biser prirode Đavolja varoš, koja se nalazi na obroncima Radan planine u ataru sela Đake, i dalje je najveća turistička atrakcija opštine Kuršumlija. Ovaj spomenik prirode godišnje poseti 60.000 turista.

Mistiku celog lokaliteta čine 202 zemljane piramide. Kada jedna kula nestaje odmah se stvara nova, a za to se stara priroda, kako bi broj uvek bio isti.

 Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u Srbiji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava, a najsličnija je “Bašta bogova ” u Americi. Zemljane figure sa kamenim kapama na vrhu, koje su nastale erozijom zemljišta, smeštene su u dve jaruge- Paklenu i Đavolju.  Atraktivnost ovog čuda prirode dopunjuje i okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju živopisno i pitomo, zatim crkva i nekoliko zanimljivih rudarskih jama i izvora.

Turisti ne skrivaju oduševljenje prirodom koja okružuje Đavolju varoš. Izvor “Crveno vrelo” je prva atrakcija, dok ne dođu podno zemljanih figura, Đavolja varoš spada u red najposećenijih destinacija u opštini Kuršumlija, gde dolaze organizovane ekskurzije, zatim strani turisti, među kojima su Rusi, Poljaci, Bugari, Makedonci ali dolaze iz ostalog dela Evrope i sveta. Tome je najviše doprinela kandidatura Đavolje varoši za Svetsko čudo prirode. Zanimljivo je da se jedan par ovde venčao.

-Ovo je najlepši dragulj Toplice. Ko jednom poseti ovo mesto sigurno će doći ponovo. Đavolja varoš i okolina biće večita inspiracija umetnika -rekla je Topličkim vestima, Nadica Gavrilović-Đurašković, čija fotografija “Đavolja varoš” je ove godine bila jedna od najlepših na konkursu Vikimedije.

Nadica Đuraskovic

O Đavoljoj varoši ima više legendi. Po jednoj reč je o okamenjenim svatovima, gde su ljudi po nalogu đavola, rešili da venčaju brata i sestru. Da se to ne bi dogodilo umešala se božija sila, koja ih je sve okamenila i sprečila greh.

Slikarska kolonija koja se organizuje tradicionalno svake godine okuplja umetnike iz zemlje i sveta, koji beleže čudno izvajane figure, divljinu i mistiku celokupnog lokaliteta.

Lokalitet Đavolja varoš je stavljen pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – spomenik prirode.

 

 

.

 

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=55702

18 дец 2016. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Đavolja varoš, biser opštine Kuršumlija”

  1. Анонимни

    Nije sto je nasa ali je najlepsa.

  2. Kad Samo pomislim koliko je taj kraj bio zapostavljen cak i u skoli su nas gledali kao cetnicku decu a sad je biser K. ..iselili su narod valjda da im dodju schipe u K….?

  3. Tako je Dragoslave e ja u 21veku nemam put do kuce kad posetim zavicaj pa vise skoro i ne dolazim

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up