Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Došlo vreme da se maline i jagode oblače i obuvaju!

Autor 20 апр 2017

KURŠUMLIJA- Ovih dana poljoprivrednici sa zebnjom prate vremensku prognozu. Ukoliko temperatura noću padne samo za još neki stepen, a to se najavljuje za subotu, onda od njihove proizvodnje neće biti ništa, jer će voće da smrzne. Za poljoprivrednike u Kuršumliji to bi bila katastrofa od koje bi se teško oporavili.

Zato neki pokušavaju da se zaštite od te opasnosti i laički rečeno oblače i obuvaju svoje voćnjake. To je uradio Radiša Novičić iz Sagonjeva koji je specijalnom folijom zaštitio oko 80 ari malina i jagoda. Investicija ga je koštala 150.000 dinara, bez rada, ali se obezbedio od mraza.

-Folila “agril, devetnaestica”, štiti od mraza do temperature -5. Njom smo zaštitili jagode. Do -8 stepeni štiti “dvadesetdvojka” i nju smo postavili na maline. Folija je propustljiva tako da kiša zaliva voće a delimično štiti i od grada-kaže Novičić i dodaje da ako se folija pažljivo skine i spakuje onda može da se koristi i sledeće godine.

Novičić pojašnjava da je ulaganje veliko ali se obezbedio od mraza. Ukoliko dohvati mraz maline i jagode neću imati ništa. Ovako uz dobar rod biće i prihod.

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=61002

20 апр 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up