Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Gazde: Radovanovići iz Tmave čuvaju 400 ovaca

Autor 14 нов 2017

KURŠUMLIJA- Kuršumlijsko selo Tmavu poslednjih decenija mnogi su napustili. Među retkima koji su ostali je porodica Radovanović koja obrađuje više od 50 hektara zemlje i ima farmu sa 400 ovaca.

Nemanja Radovanović posle završene škole oženio se i sa suprugom Jelenom otpočeo život na svojoj dedovini.

Nemanja i Jelena Radovanovic

“Odlučio sam se da se bavim poljoprivredom, vratio sam se na selo i krenuo da osnivam farmu ovaca. Sad trenutno imam oko 400 ovaca i jagnjadi rase il-de-frans i vitemberg. Sva grla su umatičena, sad imam oko 250 ovaca koje podležu subvencijama”, kaže Nemanja Radovanović iz sela Tmave.

“Što imaju svi u gradu imamo i mi, znači sve, baš sve uslove, samo s tim što se malo više radi, ali mora da ima malo i volje i želje da se nešto radi, ne može nešto da se radi ako ne voliš”, kaže Jelena Radovanović.

“Ima se sve i može lepo da se zaradi. Planiram da ostanem ovde i da osnujem porodicu”, kaže Nemanjin brat Stefan Radovanović.

 

Selo Tmava je udaljeno desetak kilometara od Kuršumlije, ima asfaltni put, vodu, struju i sve uslove za normalan život, ali u njemu živi samo pedesetak stanovnika.

Da bi podstakla ljude da ostanu na ovim prostorima Opština Kuršumlija iz budžeta za poljoprivrednu proizvodnju i bolju infrastrukturu u selima godišnje izdvaja više od 100 miliona dinara.

“Država nam izlazi u susret sa subvencijama, 7.000 po jednom matičnom grlu i na taj način stimuliše nas da bi što više držali grla, jer što više grla sve više para”, kaže Nemanjin i Stefanov otac Ranko Radovanović.

“Ljudi su zadovoljni ne samo tim subvencijama nego imamo i oragnizovanu poljoprivrednu službu koja im pomaže i oko obnove gazdinstava i oko konkursa koje Ministarstvo poljoprivrede raspisuje”, kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

Kuršumlijsku opštinu u potrazi za poslom godišnje napusti više stotina ljudi, a desetak sela potpuno je ugašeno.

(Izvor RTS)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71807

14 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Gazde: Radovanovići iz Tmave čuvaju 400 ovaca”

  1. Zemljak

    Bravo za ove ljude.

  2. Ljubisa

    Bravo zemljaci…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up