Smiley face
U kategoriji Blace, Kultura, Poslednje Vesti.

Glumac iz Blaca ostvaruje svoje glumačke snove u Beogradu, stižu i nagrade

Autor 5 дец 2017

BLACE/BEOGRAD- Dušan Dule Đorđević glumac beogradskog pozorišta “Teatar Levo”, dobio je treću nagradu za glumu na 20.festivalu akademskih pozorišta Srbije održanom u Novom Sadu. U pitanju je festival regionalnog karaktera jer su u takmičarkogm delu igrali i glimci iz Makedonije i BiH.

 

Dušan Đorđević je rodom iz Blaca, gde je završio osnovnu i započeo srednju školu koju je kasnije nastavio u Kraljevu a ljubav prema glumi odvela ga je u prestonicu Srbije gde je u klasi Verice Đorđević i diplomirao.

Glumac Dušan Đorđević, član je pozorišta – Teatar Levo, iza njega je veliki broj odigranih uloga na – daskama koje život znače,oprobao se u ulozi scenariste, reditelja, iza sebe ima i dva snimljena filma od kojih će jedan uskoro biti premijerno prikazan na RTS-u a u pitanju je film o Korneliju Stankoviću gde će mo Dušana videti u ulozi Kornelijevog sledbenika.

U drugom filmu koji je sniman za RTS videli smo ga u ulozi Ivana u filmu – Legenda o grlici. Oba filma režirao je Ilija Gajica.

U toku je i snimanje filma u kojem se potpisuje kao scenarista i reditelj a u isto vreme igra i jednu od uloga.

Glumom je počeo da se bavi ozbiljnije u kruševačkom omladinskom pozorištu “ Kruška “ po preporuci glumice kruševačkog pozorišta Jovanke Andrić koja je kako nam je rekao, i otkrila njegov talenat.

-Pri tom pozorištu sam otpočeo i školovanje osnovnog nivoa govora i glume igravši ujedno u predstavi “ Ordinacija dr Kadžije“ mladog scenariste Jovana Ristića u ulozi kamermana Džoa. To su moji početci, kaže Dušan koji je glumom želeo oduvek da se bavi. Još u osnovnoj školi bio je član dramske sekcije a u školskom odeljenju često je priređivao i mini predstave na časovima srpskog jezika kod nastavnice Velike Nikolić.

-Pored “ Kruške “ bio sam angažovan u Kulturnom  centru Kruševac gde sam glumio manijaka na promociji knjige “ Operacija Eros “ Ane Berbakov i glavnu ulogu Bore aristokrate u predstavi “ Pevaj srce popevaj mi dušo “ , i jedno i drugo u režiji Lidije Užarević.

Bio sam angažovan i za neke druge projekte u Beogradu kada dolazim do Teatra Levo u kom nastavljam studije glume, tu sam i diplomirao u klasi Verice Đorđević, ujedno postavši stalni član ansambla. Igrao sam u kultnoj predstavi Rasibudjilizovane Klejbezable “ Milana Vukotića, parodije predstave “ Manijak “ Verice Đorđević i puno nagrađivanoj predstavi “ Lari Tompson “ – Dušana Kovačevića.

 

Trenutno igram u lik Kiće Jovića u predstavi “ Beogradska trilogija “ Biljane Srbljanović, u ulozi Belog u komediji “ Čovek, zver i vrlina “ Luidjija Pirandela i u ulozi Pavla Jovanovića ( predstava “ Tavan “ – Verice Đorđević i Anike Lehki )za koju sam dobio treću nagradu za najboljeg glumca na festivalu akademskih pozorišta Srbije u Novom Sadu koji je regionalnog karaktera jer igraju i predstave iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Snimio sam dva filma za RTS, samo je deo glumačke biografije koju nam je Dušan Đorđević tokom ovog intervjua predstavio.

O nagradi koju je upravo dobio u Novom Sadu kaže da je posebno važna za njegovu glumačku karijeru.

-Nagrada koju sam u Novom Sadu dobio je moja prva lična nagrada i zato posebno važna Laos potvrda za ono čime se bavim. Imajući u vidu današnju situaciju u kojoj glumci moraju da se bave voditeljstvom i snimanjem reklama, te dve stvari ni mene nisu zaobišle pa povremeno vodim neke emisije na jednom radiju i snimio sam oficijelnu reklamu za Vip mobilnu mrežu.

Još uvek traje snimanje jednog mog projekta filma za koji sam napisao scenario, koji režiram i u kom glumim, ali o tome ćemo kad se sve to završi, saznajemo od Dušana Đorđevića.

-Što se tiče ličnih planova za budućnost, svi mogu stati u jedan a to je da živim umetnost, dodaje Dušan.

Blački – Teatar 13 je najveće ogledalo blačke kulture

Jako mi je drago što je u Blacu zaživeo amaterizam, a verujte mi, nema iskrenijeg predanja nečemu od onog predanja koje nije uslovljeno novcem ili nekom drugim egzistencijonalnim orudjem. Ja osećam kod ljudi iz Teatra 13 baš tu iskrenu predanost za nešto što je najvrednije a to je prehrana i nega njihovih sopstvenih duša kao i duša onih koji ih gledaju.

Nisam imao priliku da pogledam neku od njihovih predstava ali gore opisano se naprosto vidi na njihovim licima sa slika pre, u toku i posle predstave. Primećujem da su jako ambiciozni i puni entuzijazma a to tako treba da bude. Opštinsko rukovodstvo treba da stane iza tih ljudi, jer jedno mesto ( ma koliko ono bilo ) je bez kulture kao pšenica bez zemlje. A Teatar 13 je najveće ogledalo blačkog kulture, rekao je o našem amaterskom pozorištu – Teatar 13 koje radi pri kulturnom centru – Drainac u Blacu.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=72843

5 дец 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up