Smiley face
U kategoriji Društvo, Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Istorija: Naselje na ušću Banjske u Toplicu razvilo se u drugom veku

Autor 1 нов 2017

KURŠUMLIJA- Grad Kuršumlija leži na temeljima rimskih građevina. Prilikom izgradnje industrijskih, stambenih, školskih, komunalnih i drugih objekata, otkriveni su tragovi rimskih građevina. Pronađeni su, pored ostalog, ostaci rimskog vodovoda, miljokaz (putokaz) i novac rimskih careva Lucija Domicija Aurelijana (oko 215-275 godine) i Epidamnosa.

Naselje na ušću Banjske u Toplicu razvilo se u doba starih Rimljana, najverovatnije u drugom veku. Nastalo je u blizini kastela, vojničkog utvrđenja, logora, sa oko 12.000 legionara, na trgovačkom putu Niš-Lješ.

”Rimski car Aleksandar Sever dao je vojnicima zemlju i dozvolio im da stanuju van logora i da se žene. Tada niču njihova naselja.”

Naišavši na izvore tople vode, čvrsto rešeni da ovde osnuju svoje novo stanište, Sloveni čitavu oblast nazvaše Toplice. Pod tim nazivom Kuršumlija se prvi put u pisanim dokumentima pominje u Povelji vizantijskog cara Vasilija Drugog (976-1025). Tom Poveljom (Vasilije je izdao tri povelje kojima potvrđuje prava i granice Ohridske arhiepiskopije) iz 1019/1020. godine, posle sloma velikog Samuilovog carstva, Vasilije Drugi je ”ozakonio zatečeno stanje i odredio opseg i pravila nove Ohridske arhiepiskopije”, u čijem se sastavu, u to doba, nalazila oblast Toplice.

Međutim, ”teško je utvrditi da li se pod tim imenom (Toplica se izričito navodi) podrazumeva oblast Toplice ili sedište episkopa, današnja Kuršumlija”.

Buda Ilić navodi da se u to doba deo Toplice u gornjem toku reke, zbog svoje uzanosti, zvao Toplica Tesna, a od Kuršumlije se širi i blago talasa, pa je nazvana Toplica Ravna. Ti nazivi davno su otišli u zaborav.

(R, Gligorijević, RTK)

Stara Kursumlija-centar


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71081

1 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up