Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Iz istorije Kuršumlije: Vojnička česma

Autor 14 феб 2018

KURŠUMLIJA- U svom putopisu ”Kraljevina Srbija – novooslobođeni krajevi”, Milan Đ. Milićević između ostalog, navodi: ”Godine 1878. poslednjih dana meseca avgusta, prvi put sam video Kuršumliju. Tada svi njeni žitelji behu vojnici i tek ponešto došljaka. Kazivaše mi tada da u celoj varoši ima samo jedna žena…”

U tek oslobođenoj Kuršumliji valjalo je, uz ostalo, obezbediti zdravu vodu za piće, ali i druge potrepštine. Naši vojnici su odmah svojski prionuli na posao.
Godine 1878. vojnici su kaptirali jedan izvor pitke vode u podnožju zapadne strane Samokova, čija je izdašnost mogla da zadovolji tadašnje potrebe varoši. Izvorište je smešteno na desnoj obali reke Banjske, a novosagrađena česma, kojom je rešen problem snadbevanja Kuršumlije vodom za piće i ostale potrebe, u kojoj se tada oskudevalo, dobila je naziv Vojnička česma.
Eno je i sada stoji na starom mestu, u okruženju stoletnih hrastova i decenijama već važi za jedno od izletišta stanovnika Kuršumlije, posebno mladih. Ovde su se sticala poznanastva, rađale ljubavi i razvijala drugarstva.

(Iz knjige “Sačuvano od zaborava”, autora Radoljuba Gligorijevića)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76098

14 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up