Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Iz istorije: Na današnji dan 1942. godine partizani prvi put oslobodili Kuršumliju od Nemaca

Autor 16 феб 2018

KURŠUMLIJA- Na današnji dan 1942. godine jedinice Topličkog i Rasinskog narodno-oslobodilačkog partizanskog odreda oslobodile su Kuršumliju od Nemaca 16. februara 1942. godine. Dva dana kasnije, 18. februara 1942. godine, u oslobođenoj Kuršumliji izabran je u današnjoj zgradi DTV “Partizan” prvi Narodno-oslobodilački odbor, koji je predstavljao civilnu vlast pod kontrolom partizana. Vlast partizana trajala je samo šest dana jer su četnici 22. februara preuzeli grad. Kasnije su Kuršumliju držali Bugari a konačno je oslobođena 28. avgusta 1944. godine.

 

Na zgradi DTV ”Partizan” Sreski odbor Saveza boraca Narodno-oslobodilačkog rata Kosaničkog sreza u Kuršumliji, 16. februara 1950. godine, postavio je spomen-ploču, u mermeru, bele boje, na kojoj piše:

”Jedinice Topličkog i rasinskog narodno-oslobodilačkog partizanskog odreda oslobodile su Kuršumliju 16. februara 1942. godine, a dva dana docnije, 18. februara 1942. godine, u oslobođenoj Kuršumliji izabran je u ovoj zgradi prvi Narodnooslobodilački odbor.”

Na zgradi Načelstva Kosaničkog sreza i Skupštine opštine Kuršumlija, koja se nalazila u ulici Vuka Karadžića a porušena posle zemljotresa na Kopaoniku i umesto nje sagrađeno novo zdanje lokalne samouprave 1995. godine, nalazila se spomen-ploča koju je 16. februara 1950. godine postavio Sreski odbor saveza boraca Narodno-oslobodilačkog rata u Kuršumliji. Na beloj mermernoj ploči, dimanzija 50 X50 santimetara, stajao je tekst sledeće sadržine:

”U isto vreme dok su Hitlrove fašističke divizije porobljavale čitavu Evropu i nadirale prema Moskvi i Staljingradu, herojske jedinice Topličkog i Rasinskog narodnoslobodilačkog odreda oslobodile su 16. februara 1942. godine grad Kuršumliju. U ovoj zgradi u oslobođenoj Kuršumliji bila je smeštena prva Kosanička četa.”

Inače, prvi motorizovani odred Nemaca u Kuršumliju je ušao 12. juna 1941. godine, a trećeg avgusta te godine u Ajdanovcu, u podnožju Jastrepca, kod Prokuplja, formiran je Toplički partizanski odred. U stroju je bilo 30 boraca, a prvi komadant odreda bio je španski borac Ratko Pavlović Ćićko iz Berilja, kod Prokuplja, politički komesar Vladislav Popović Čeda, a partijski radnik Konrad Žilnik Slobodan, član Okružnog komiteta KPJ za Niš. U sastavu odreda se nalazila i Kosanička četa kojom su komandovali Alksandar Vojinović i Miloš Mušović.

U znak sećanja na krvavi događaj, koji se odigrao u zoru 22. februara 1942. godine, na ušću Kosanice u Toplicu, Sreski odbor Saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata Kosaničkog sreza u Kuršumliji, 7. jula 1950. godine, postavio je spomen-obeležje na postolju, dimenzija 1,5 x 1,5 x 2 metra, na kome stoji:

”Na ovom mestu četnici su 22. februara 1942. godine streljali 23 učesnika NOR-a i učesnika u borbama za prvo oslobođenje Kuršumlije 16. februara 1942. godine. Prvobitno spomen-obeležje podigao je Sreski odbor Saveza udruženja boraca sreza Kosaničkog 7. jula 1950. godine. Spomenik je obnovljen 29. novembra 198. godine. Opštinski odbor SUBNORA-a KURŠUMLIJA.”

Krajem marta 1942. godine u Kuršumliju dolazi bugarski okupator.

(Preuzeto sa sajta SUBNOR Kuršumlija)


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76189

16 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Iz istorije: Na današnji dan 1942. godine partizani prvi put oslobodili Kuršumliju od Nemaca”

  1. Dva brata

    I ubili našeg dedu u Bunjevačku reku, kao oficira kraljeve vojske.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up