Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Književnik Radoljub Gligorijević objavio svoju 31. knjigu, „Kosanica uvek nemirna beše“

Autor 31 дец 2017

KURŠUMLIJA- Novinar, publicista i književnik Radoljub Gligorijević pišući knjige stvara zadužbinu od pisanih dokumenata bogate kuršumlijske istorije i na taj način se dostojno odužuje  precima i zadužuje  potomke da ga slede. Nedavno je objavio 31. knjigu “Kosanica uvek nemirna beše”, povodom stogodišnjice Velikog otadžbinskog rata i Topličkog ustanka 1917. godine. U knjizi je u šest poglavlja  obuhvatio istoriju od Nemanjića do danas a najvećim delom  je posvetio Topličkom ustanku, iznoseći nove podatke koje su plod dugog istraživačkog rada. Gligorijević kaže da je u pripremi nova knjiga “U dolini pamćenja..”.

Gligorijević je neumorni istraživač kuršmlijske prošlosti, koju oslikava svojim lepim prepoznatljivim stilom više od tri decenije, sa ciljem da je otrgne od zaborova. Kuršumlijsku istoriju on  je smestio među korice ove  knjige i posvetio je budućim generacijama, da znaju da su potomci slavnih predaka.

– Naša burna prošlost slobodarske Gornje Toplice i ustaničke Kosanice našla se na jednom mestu.  Knjiga ima 376 strana i bogato je ilustrovana sa 280  fotografija. Ovde su najznačajniji akteri  i događaji od pamtiveka do najnovijih dana, u šest poglavlja: ”Nemanjina prestonica kroz vremeplov”, ”Život u slobodi posle 424 godine robovanja pod Turcima”, ”U borbi za slobodu Kosanica uvek nemirna beše”, ”Drugi svetski rat”, ”78 dana pakla s neba” i ”Simboli trajanja”. Knjiga sadrži spiskove onih koji su sebe ugradili u temelje slobode. Najzastupljeniji je Toplički  ustanak, koji obuhvata 160 strana- ističe za Topličke vesti Radoljub Gligorijević.

Gligorijević pojašnjava da je u tom periodu stanovništvo desetkovano i da je naš kraj ostao bez velikog broja  stanovnika. Ovaj slavni period naše istorije prati veliko stradanje stanovništva. Mr Radoje Kostić i Petko Marjanović, profesori istorije i recenzenti ističu važnost ove knjige jer  obuvata veliki period naše istorije sa novim podacima i ilustracijama i plod je dugog istraživanja, a predstavljena je na maestralan način vrsnog publiciste. Oni naglašavaju da je ovo priručnik za izučavanje prošlosti Kuršumlije i okoline i motivacija  mladima da  čuvaju materijalno nasleđe i slobodarske tradicije svojih slavnih  predaka, hrabrih Topličana i Kosaničana.

Ovaj čuvar  istorije Topličkog kraja neumorno piše i istražuje i već priprema novu knjigu „U dolini ponosa“, priče iz stare čaršije. „Kad je stara čaršija na simit mirisala biće jedno od poglavlja u novoj knjizi, otkrio nam je Gligorijević za kraj razgovora. Ujedno je svima poželeo srećnu Novu godinu sa željom da sačuvamo bogato kulturno i istorijsko nasleđe i da budemo dostojni potomci slavnih predaka.

Knjiga “Kosanica uvek nemirna bese” može da se kupi naručivanjem na 027/383 469

Biografija; Radoljub Gligorijević se više od 30 godina bavi novinarstvom, publicistikom i književnošću. Pisao je za najprestižnije pisane medije: „Politiku“, „Politiku ekspres“, „Tanjug“, „Večernje novosti“, „Narodne novine“… Napisao je 31 knjigu: Đavolja lepota prirode, Počelo je u Kuršumliji, Nemiri probuđenih korena, Na putu znanja, 78 dana pakla, Sačuvano od zaborava, Počelo je u Kuršumliji II,  Nezaboravu u pohode, U tišini vekova, Putevi znanja, U prestonici vojvode Mrkše, Otac Gavrilo i monah Danilo, Zlatoravljani, Sećanje Podgorine, Dragulj na uzdarju Srbije, Manastirci, Heroizam i stradanja, Tragovi, Kazivanja nezaborava, zapisi-Lepogorska ognjišta, istorijski roman Ljubav od svega jača..“, Kosanica uvek nemirna beše. Dobinik je velikog broja nagrada i priznanja, najznačajnije su Milutin Bojic za 2016, Svetosavska povelja 95, Prvomajska nagrada….

 

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74249

31 дец 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Književnik Radoljub Gligorijević objavio svoju 31. knjigu, „Kosanica uvek nemirna beše“”

  1. Malo je tako kvalitetnih i postenih ljudi koji kroz zivot jednog gradica prodju gotovo nezapazano jer ne znaju da se laktaju.

  2. spasojević ljubisa

    RODOLJUBA poznajem lično. Imam lepo mišljenje o njemu.Lepo piše .Na najbolji način poštuje svoj rodni kraj. Sa ovoliko izdatih knjiga na najbolji način se odužuje rodnom kraju. Ostavlja trag u vremenu za poštovanje.

  3. DUKI

    GDE MOZE DA SE KUPI KNJIGA

  4. Knjiga “Kosanica uvek nemirna bese” moze da se kupi narucivanjem na 027/ 383 469

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up