Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Kul tura kroz Jugu, projekat koji promoviše Srbiju i Toplički okrug u Istri

Autor 13 нов 2017

KURŠUMLIJA- U periodu od 17.-19. novembra u gradu Vodnjanu Dignano u Istarskoj Županiji u okviru manifestacije “Dani mladog maslinovog ulja” održaće se Dani srpske kulture i tradicije kao rezultat projekta “Kul tura kroz Jugu-Predstavljanje srpske kulture i umetnosti u Istarskoj Županiji”. Program počinje u petak 17. novembra panel diskusijom sa mladim Srbima iz naselja Peroj sa temama: Položaj i perspektive srpske manjine u Istri i Uloga istarskih institucija u očuvanju srpske kulture i tradicije.  Realizator projekta “Omladinski centar za ekonomski razvoj” iz Kuršumlije uz logističku podršku Lokalne akcijske grupe “Južna Istra” će se predstaviti suvenirima  i tradicionalnim srpskim proizvodima. Na izložbenom štandu posetioci sajma moći će da degustiraju tradicionalne srpske specijalitete izrađene na izvorni način u opštinama Topličkog okruga. Aktivnosti će se zatim preseliti u Dom omladine grada Vodnjana Dignano gde će se 18. novembra od 21 sat odvijati kulturno-umetnički program u kojem nastupa i Alter ego bend, muzička grupa iz Blaca. Osim panel diskusije i manifestacije Dani srpske kulture i tradicije, udruženje iz Kuršumlije predstaviće prisutnima  turističku ponudu Kuršumlije, domaće rukotvorine i narodne srpske običaje iz Toplice.

Koordinatorka projekta Marija Čolić kaže da je ovo odlična prilika za predstavljanje Srbije u Istri a da je Toplički okrug pravi reprezent naše zemlje u kulturnom, umetničkom i turističkom smislu.

-Glavni cilj projekta je da povežemo Srbe u regionu da sarađuju sa organizacijama iz matice i da čuvaju kulturu i tradiciju Srbije. Ovim projektom takođe povezujemo i dve turističke regije a promovišemo i naše potencijale, Đavolju varoš i Lukovsku i Prolom banju, neolitsko naselje Pločnik, vinariju Doja iz Donje Jošanice kod Blaca itd.-kaže Marija Čolić.

Dani srpske kulture i tradicije u Istri. koji se održavaju u gradu Vodnjanu Dignano. realizuju se finansijskom podrškom Uprave za dijasporu ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71787

13 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up