Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Kulturno nasleže na fotografijama, izložbu otvorio pomoćnik ministra kulture

Autor 11 авг 2017

KURŠUMLIJA-  Pomoćnik ministra za kulturu Miloš Janković otvorio  je u galeriji biblioteke u Kuršumliji izložbu fotografija prof. dr Dragana Radovanovića iz Kuršumlije „CRKVE I MANASTIRI KOSOVA I METOHIJE, I TOPLICE KROZ VEKOVE“.  Na fotografijama su  predstavljeni biseri srpske arhitekture, kulture i istorije, od manastira Nemanjića do crkava koje nisu podizali vladari. Guslar Nenad M. Vukašinović, nastupio je sa pesmom Nebeska liturgija, vladike Nikolaja. I Miloš Janković i Nebojša Gašić su naglasili da zahvaljujći digitalizaciji, ove fotografije biće svedok Evropi i svetu, o srpskoj  kulturnoj  baštini,  kako na Kosovu tako i u Toplici, u kom veku su nastale ali pogotovu u kakvom su sada stanju.

Prof. dr Dragan Radovanović, rođen je u Kuršumliji a radi kao univerzitetski professor u Mitrovici, trenutno je u Parizu. Na fotografijama je predstavio naše najveće  blago, najvažnije objekte  srpske arhitekture, kulture i istorije. Od Toplice do Prirena. Od Gračanice, Dečana, Patrijaršije i Bogorodice Ljeviške, koje su pod zaštitom UNESKO, do Zočišta, Banjske, Dušanovih Arhangela, Velike Hoče, sabornih hramova  do svetinja topličkih.

Direktor biblioteke Nebojša Gašić na otvaranju izložbe je istakao da Izložba fotografija, nakon Pariza, gde je bila dva puta, Beograda i Kosovske Mitrovice, postavka je došla u Kuršumliju.

-Fotografije su nastale u sklopu projekta Srpske akademije nauka i umetnosti  „ Digitalizacija kulturnih i sakralnih objekata Toplice i Kosova i Metohije“, i predstavljaju autentično svedočanstvo o nemerljivom  sakralnom i spomeničkom nasleđu na ovim prostorima. One svedoče o velikom istorijskom i kulturološkom značaju kako za Toplicu tako i za Kosovo, sa kojim su neraskidivo povezane kroz vekove. Dr Radovanović je ovde proveo detinjstvo a na Kosovu svoj prosvetni rad. Tako da svi mogu da vide naše nasleđe pre nego i dođu u Srbiju, zahvaljući nastalim eksponatima -rekao je Nebojša Gašić, direktor biblioteke.

Pomoćnik ministra za kulturu, Miloš Janković, prof. Istorije umetnosti, na otvaranju  Izložbe fotografija prof. dr Dragana Radovanovića je istakao da je ovo prvi projekat koji predstavlja Digitalizaciju sakralnih objekata a koji ima za cilj očuvanja i zaštite srpskih kulturnih dobara

-Radovanovićeve fotografije predstavljaju kulturno bogastvo, naše nasleđe, arhitekturu  crkve i manastira Kosova i Metohije i Toplice. Koje predstavljaju naše nacionalno biće a na ovaj način prilika da sve očuvamo i predstavimo svetskoj javnosti. Naša istorija je bogata, nedavno smo obeležili  100 godina Topličkog ustanka.  Izložba je autentično svedočanstvo za budučnost, a ujedno govori u kakvom se stanju sada nalaze -naglasio je Janković.

Kao što se zvuk crkvenog zvona oglašava sa srpskih svetinja koje su predstavljane na fotografijama tako je i zvuk  gusala znak srpske svetosavske svetosti i pobožnosti, i svedok srpske istorije jer uz njih se veliča srpstvo i svetosavlje ali i žali i tuži za stradalima srpskim junacima poginulim u bojevima kroz vekove braneći otačevstvo, i kazuje na važnost da se svetinje i identitet očuvaju. Mladi guslar, Nenad M. Vukašinović, iz Beograda a rodom iz Kuršumlije,  jednom ovakvom događaju  dao je lični doprinos i uz gusle otpevao veličanstvenu  Nebesku liturgiju, Svetog Nikolaja Velimirovića.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=66577

11 авг 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up