Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Kuršumlija obeležava dan oslobođenja od Turaka

Autor 11 јан 2018

KURŠUMLIJA- Povodon oslobođenja od Turaka 1878. godine u petak, 19. januara u 11 sati održaće se parastos kod spomenika oslobodiocima u gradskom parku. Turistička organizacija opštine Kuršumlija poziva građane da odaju počast poginulim junacima.

Posle 424 godine ropstva Kuršumlija je konačno oslobođena od Turaka 19. januara 1878. godine. U znak zahvalnosti oslobodiocima, 22. avgusta 1896. godine podignut je spomenik u centru grada (današnji park) prilozima građana i tadašnjeg kralja Srbije Aleksandra I Obrenovića.

Zanimljivo je da su ove krajeve Turci počeli da napadaju odmah posle Maričke bitke 1371. godine, a do prve veće bitke između njih i vojske kneza Lazara došlo je u selu Pločniku 1387. godine u kojoj je Lazar odneo pobedu.

Kuršumlija (Bele Crkve) je konačno pala pod tursku vlast 1454. godine, od kada počinje kulturno i ekonomski da nazaduje. Nekada sedište državne, svetovne i duhovne vlasti i kulture Srbije, jedno vreme biće oronula turska kasaba, kako su je neki putopisci opisali.

Sve do austro – turskih ratova 1689/90. i 1737/39. godine u Kuršumliji i okolini je pretežno živelo hrišćansko stanovništvo. Velikim seobama Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem 1690. godine i patrijarhom Arsenijem Jovanovićem Šakabentom 1739. godine izmenila se nacionalna slika stanovništva ovog kraja.

U toku Prvog srpskog ustanka Kuršumlija je od strane ustanika napadana četiri puta. Stanoje Glavaš je uspeo da je oslobodi za kratko vreme 1806. godine.

Od 1878. do 1912. godine Kuršumlija je bila pogranično mesto sa Turskom, a ovde je, na prepolačko – merdarskom frontu, počeo i Prvi balkanski rat.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74639

11 јан 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Kuršumlija obeležava dan oslobođenja od Turaka”

  1. Nebojsa

    Vrlo dobar tekst. Ali bez ikakve namere da oponiram autoru teksta zeleo bih ponovo da istaknem neke cinjenice za koje smatram da su veoma bitne za nas narod i nas opstanak. Prvo nabrojane cinjenice su tacne ali mislim da ih ne treba tako formulisati na mesto Srba ovde se doseljavaju Arnauti i citalac stice utisak da je to nesto normalno i da je to neki normalan prirodan proces mislim da to drugacije treba formulisati a mislim da je tako i tacnije. Recimo posle prisilnog iseljavanja Srba ili iseljavanja Srba pod pretnom od osvete sto su digli ustanak protiv okupatora nasih zemalja i a onda nasilnog naseljavanja arnauta u delove srbskih zemalja nasilnog u smislu da su se nasilno naseljavali protivno volji domaceg stanovnistva ne zaboravimo nisu se svi Srbi iselili deo je i ostao a turci i arnauti su se nasilno naseljavali na zemlju to jest imanja nasih predaka ne birajucu da li su izbegli ili nisu i stalno ih strasnim zlocinima i teskim zulumom ubijajuci ih i muceci potiskivali i terali na seobu menjajuci tako strukturu stanovnistva. Zasto je sve ovo toliko bitno i zasto ja to stalno isticem a i svi bi trebali u svakom trenutku da isticemo. E pa zato sto dodju trenuci u istoriji kao sto je sadasnji kada je nas narod ugrozen ne samo na Kosovu i Metohiji vec svi smo svedoci oni traze teritoriju sve do Nisa znaci celu Toplicu i vise pa neko ce reci to su gluposti ma nisu gluposti njihovi kvazi naucnici fabrikujuci kvazi dokaze to jest izvlaceci iz istorije samo fragmente i cinjenice koje njima odgovaraju dokazuju nemoguce ali jedan pise neistinu a mi cutimo a onda se drugi kroz nekoliko godina poziva na onog prvog kao na istorijske izvore itd mi opet cutimo i to postaje istina.Ne smemo da cutimo moramo uvek da ih demantujemo pomocu argmenata koji su hvala Bogu na nasoj strani ali i da pazimo sta pisemo da se oni ne bi pozivali na nase autore kada nesto napisu nepazljivo i nedoreceno. Nema nema veze ma to svi znamo pa podrazumeva se da je to nase. Kad dodje do problema i razgranicenja sve je bitno primer nam je eto Bosna ma bitan je svaki stari kamen svaki temelj nase stare crkve svaki tekst ma sve da zbog nase nepaznje nasi protivnici ne dobiju argumente protiv nas.Zato arnauti su se u Toplicu nasilno naselili medju Srbe oni su tu dosli neko vreme nasilnim putem nezakonito dok su bili tu cinili su strasne zlocine nad nasim narodom a mi smo ih cim smo smogli snage proterali s nase zemlje i nemaju nikakvo ni istorijsko ni etnicko ni bilo kakvo drugo pravo da traze nase krajeve vec ako se govori o pravdi i pravu trebalo bi da nam plate odstetu za ubijene za ranjene za protivpravno koriscenje nase zemlje za rusenje nasih gradova i sela za rusenje nasih prelepih crkava i svu drugu stetu koju su nam naneli.Izvinjavam se na pravopisniv greskama zbog zurbe. Srecna Nova Pravoslavna svim Toplicanima.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up