Smiley face
U kategoriji Blace, Hronika, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Porodično nasilje se sve češće prijavljuje, sud u Kuršumliji prošle godine doneo 29 presuda

Autor 11 феб 2018

KURŠUMLIJA- Centru za socijalni rad u Kuršumliji prošle godine prijavljeno je 66 slučajeva porodičnog nasilja, dvostruko više nego u 2016. godini. Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji omogućava zabranu prilaska žrtvi i udaljavanje počinioca iz stana, ohrabrio je mnoge da nasilje prijave. Tako je i u Topličkom okrugu

Do juče su o nasilju uglavnom ćutale i žrtve i svi koji su za njega znali. Danas nasilje prijavljuju oni koji ga trpe, a sve češće njihovi rođaci, komšije ili slučajni svedoci. Za žrtvu to nekada može da bude jedini spas.

“Nisam se nikom obraćala, žalila, razmišljam sam – možda sam nešto kriva, možda sam nešto rekla, neće više i tako prvi put, drugi put, treći put… Na kraju su komšije pozvale policiju i zahvalna sam im na tome”, kaže žrtva nasilja.

Neke od žrtava spas pronalaze u Sigurnoj kući. Za one iz Topličkog okruga najbliža je u Nišu. Tamo trenutno boravi osam žena i petoro dece.

“Ako su one s njim i dalje u kontaktu, oni se i dalje služe manipulativnim radnjama i često se dešavalo da im one opet poveruju i da su ponovo pokušavale da nastave život sa nasilnikom”, rekla je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Jedna od štićenica objašnjava kako je ponovo došla u Sigurnu kuću.

“Bila sam već, izašla sam na nedelju dana. On me opet našao, pokušao opet da vrši nasilje, ja sam ga prijavila policiji i tako sam opet ovde jer tamo nisam bila bezbedna. Ovde sam i da ojačam, da se stabilizujem”, kaže ova žena.

Pre novog zakona, koji zabranjuje kontakt nasilnika sa žrtvom, svaka druga žena se iz Sigurne kuće vraćala nasilnicima. Sada je taj broj prepolovljen.

“Konačno su negde žene ili osobe koje su trpele nasilje shvatile da nasilje u porodici nije privatna stvar već opšti problem”, rekla je Jordanka Vrcelj iz Centra za socijalni rad u Kuršumliji.

Ističe da prilikom otkrivanja nasilja žrtva nije ta koja je kriva, već je odgovornost isključivo na počiniocu.

Prema podacima MUP-a u Topličkom okrugu je za proteklih sedam meseci, od kada se primenjuje novi zakon, izrečeno 197 hitnih mera zabrane kontakta i prilaska žrtvi kao i udaljavanje iz stana.

Kuršumlijski sud je prošle godine doneo i 29 presuda za nasilje u porodici. Za to krivično delo najčešće je izricana uslovna ili zatvorska kazna.

(Izvor RTS)

foto ilustracija


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=75922

11 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up