Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Leoni iz Prokuplja jedan od najvećih srpskih izvoznika

Autor 13 феб 2018

PROKUPLJE- Prošlog meseca 15 kompanija u Srbiji ostvarile su izvoz od 347,5 miliona evra. Od toga Leoni iz Prokuplja je izvezao robu u vrednosti od 13.3 miliona evra.

Inače, najveći izvoznik je železara iz Smedereva HBIS grupa sa 70,4 miliona evra.  Sledi Fijat Krajsler automobili (FCA) sa 64,1 miliona evra i Tigar Tajers 30,5 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva finansija slede Naftna industrija Srbije sa 28 miliona evra izvoza, HIP Petrohemija sa 21,1 milion evra i Društvo za trgovinu Robert Boch – 17,9 miliona evra. Tetra pak je u inostranstvu prodao robe u vrednosti od 16 miliona evra, Hemofarm 14,2 miliona evra, Jura iz Rače 13,9 miliona evra.

Sličan iznos od izvoza ostvarili su i Leoni iz Prokuplja (13,3 miliona evra), Grundfos Srbija iz Inđije (13,2 miliona evra) i RTB Bor (12,7 miliona evra).

Henkel je izvezao robu u vrednosti od 11,5 miliona evra, Delfi Pakard iz Novog Sada 10,5 miliona evra a Gorenje 10,2 miliona evra.

Italija i Nemačka najznačajniji

Inače, najveći spoljnotrgovinski partneri su Italija i Nemačka. Izvoz u te dve zemlje činio je 25,8 odsto ukupnog izvoza, dok uvoz 22,7 odsto.

Najpovoljnija razmena odvijala se sa zemljama u okruženju – BiH, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, ali i sa Slovačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Švedskom i Moldavijom. Sa zemljama EU obavlja se oko dve trećine spoljnotrgovinske razmene.

(Topličke vesti, Blic)


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76040

13 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Leoni iz Prokuplja jedan od najvećih srpskih izvoznika”

 1. beriljac

  Lep tekst koji pokazuje koliko naša privreda proizvodi.
  Druga je priča koliko naša Srbija zarađuje od toga.Verovatno ništa.
  Kada je Dinkić uveo subvencije od 5000 za radna mesta sadašnji predsednik je za skupštinskom govornicom pokazivao sliku istog u zatvorskoj uniformi,nazivajući ga najvećim lopovom u Srbiji.
  Sada svega 6 godina kasnije isti poziva sve investitore i nudi im “najbolje moguće uslove na svetu”.
  “Gde vam daju nešto mi ćemo još više”-reči su koje odzvanjaju Srbijom,Turskom,Kinom…..
  Ko je u ovoj zemlji lud?Sve što proizvedu izvezu i pare ostavljaju u svojim zemljama.Od subvencija isplaćuju bedu radnicima,doprinose državi ne plaćaju,komunalne takse takođe.
  Zar smo to tražili?Da postanemo robovi u sopstvenoj zemlji?

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up