Smiley face
U kategoriji Društvo, Merošina, Poslednje Vesti.

Merošina: Svečana akademija povodom Dana državnosti

Autor 10 феб 2018

MEROŠINA- U sredu, 14. februara sa početkom u 17 sati u holu Narodne biblioteke u Merošini održaće se Svečana akademija povodom obeležavanja Dana državnosti. Na svečanosti će biti upriličen prigodan kulturno-umetnički program, izložba slika i dokumenata, kao i projekcija istorijskog filma „Karađorđe“.

Programom svečanosti predviđen je nastup folklornih grupa, u tri uzrasta. Oni od skoro treniraju folklor u sekciji koji je Narodna biblioteka ponovo pokrenula, a nastup na svečanoj akademiji biće prilika da se prvi put predstave široj javnosti.

Pored nastupa folkloraša, biće otvorena izložba fotografija i dokumenata. Oko 100 fotografija i dokumenata o Srpskoj revoluciji od 1804. do 1835. godine.

Takođe, biće prikazan i istorijsko-dokumentarni film „Karađorđe“ koji je za ovu priliku priredio Mikica Kulić, učitelj u osnovnoj školi „Jastrebački partizani“, saradnik Narodne biblioteke i dugogodišnji kulturno-medijski radnik u Merošini. Gostima će se pored Kulića obratiti i Dragan Veljković u svojstvu priređivača izložbe.

Svečanu  akademiju priprema Narodna biblioteka Merošina.

Dan državnosti Srbije, je državni praznik koji se praznuje 15. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakonom potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije, poznatiji kao Sretenjski ustav, u tadašnje vreme jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava u Evropi.

(Dušan Vasković, Merošinske vesti)

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=75902

10 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up