Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Preko plota.

Meštani Tovrljana grade crkvu

Autor 18 сеп 2017

PROKUPLJE- Na temeljima nekadašnjeg hrama meštani Tovrljana grade crkvu posvećenu Svetoj Petki. Akciju obnove crkve svesrdno su pomogli meštani tog sela koji su ovde rođeni a danas žive širom sveta. Među njima se ističe inicijator gradnje, predsednik crkvenog odbora, dobrotvor škole u Tovrljanu i dobitnik povelje Sveti Prokopije, Radivoje Šmigić, uspešni privrednik iz Beograda.

Crkva je pokrivena ovih dana a ubrzo će na njoj biti postavljen i časni krst, donacija Stojana Cvetkovića, vlasnika firme „Kiler auto“. Zvono je poklon Šmige Šmigića. Stručne radove na kupoli izvode majstori iz Beograda, koje je angažovao Rade Jelić iz Beograda. Donacijom i angažovanjem na gradnji crkve istakao se i Radoš Petrović, potpredsednik crkvenog odbora.

Mnogi meštani i potomci nekadašnjih žitelja ovog živopisnog sela u gradnju crkve uložili su lični rad i zalaganje kao i svoje mašine. Među njima se istakao najmlađi graditelj, Živko Subotić, koji se odazvao pozivu svog zavičaja i došao iz daleka da ovde desetak dana radi neumorno na gradnji crkve.

– Zadovoljan sam dinamikom kojom se izvode radovi na crkvi i očekujem da njena gradnja što pre bude završena i da se po prvi put, posle mnogo vekova u ovom selu ponovo začuje crkveno zvono, rekao je Radivoje Šmigić.

Šmigić je široj javnosti poznat i kao obnovitelj Osnovne škole u Tovrljanu koja je zahvaljujući njemu nastavila da radi posle prekida od gotovo 20 godina.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=68510

18 сеп 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Meštani Tovrljana grade crkvu”

  1. pravi Tovrljanac

    Jos samo Opstina da se pridruzi i da nam asfaltira put, i sve ce biti kako treba.
    Svaka pohvala za mestane tog sela.

    • Vasington

      samo da ti prenesem postupak za dobijanje asfaltnog puta. Zavrsite prvo sa izgradnjom crkve. Nakon toga se molite bogu pa ce za jedno 10-20 godina stici asfalt.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up