U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Nagradno putovanje za pobednike literarnog konkursa

Autor 18 okt 2016

PROKUPLJE- Udruženje Topličana iz Beograda i Crkvena opština Kondželj organizovali su nagradno putovanje za učenike osnovnih škola iz Prokuplja i Blaca. Ovu nagradu učenici su osvojili na literarnom konkursu posvećenom 14. Vidovdanskom saboru održanom 28.juna u Kondželju kod Prokuplja.

oplenac-1oplenac-2

Nagrađeni učenici obišli su mnoga značajna mesta iz srpske istorije. U Kruševcu su obišli Crkvu svete Bogorodice i spomenik kneza Lazara, u Takovu znamenitosti posvećene “Takovskom ustanaku” i kompleks Zadužbine kralja Petra I na Oplencu, koji godišnje poseti oko 100 hiljada posetilaca.

oplenac-4Na znamenitom mestu “Takovski ustanak” učenici su obišli spomenik Milošu Obrenoviću, zaštićeno stablo hrasta cera. Predavanje o Prvom i Drugom srpskom ustanku održala je učenica osmog razreda OŠ “9.oktobar” Mirjana Ranđelović.
U Oplencu su obišli Crkvu svetog Đorđa, mauzolej Karađorđeviđa, Karađorđevićev konak i kuću kralja Petra I.
Domaćin 14. Vidovdanskog sabora dr Nebojša Vukadinović rekao je da je cilj ovog putovanja bio da se đaci bolje upoznaju sa istorijom srpske države.
– Nagrađenim učenicima ovo je pri put da posete Takovo i Oplenac. Obilazeći ova značajna istorijska mesta oni su se još bolje upoznali sa istorijskim događajima iz XIX i XX veka i ličnostima koje su učestvovale u stvaranju srpske države, izjavio je Vukadinović i napomenuo da su đaci, obilazeći ova mesta, proširili svoje znanje iz istorije.

oplenac-3Prema njegovim rečima obilazak znamenitosti iz srpske istorije ostaće u lepoj uspomeni osnovcima.
Profesorica srpskog jezika Milka Tošić naglašava da je ovo bila jedinstvena prilika da učenici vide spomenike, crkve i druge znamenitosti i da uspostave nova prijateljstva.
Nagrađeni učenici su se zahvalili organizatorima putovanja i naglasili da je ovo bila jedinstvena prilika da se više upoznaju sa životom i radom dinastije Karađorđevića.
– Od svih predmeta najviše volim istoriju. Lepo je što smo obišli značajna istorijska mesta, obišli spomenike i crkve i upoznali sa novim podacima o događajima u Srbiji iz XIX veka, rekla je Mirjana Ranđelović.
Učenik osmog razreda OŠ “9.oktobar” Oliver Stoiljković rekao je da je upoznao
nove drugove i drugarice i da bi voleo da obiđe i druga značajna mesta  iz prošlosti Srbije.
– Opština Prokuplje, Kompanija Hisar i Proal dali su veliki doprinos u realizaciji nagradnog putovanja, izjavio je Vukadinović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=53400

18 okt 2016. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Nagradno putovanje za pobednike literarnog konkursa”

  1. Sandra

    Srbija ima sta da ponudi, lepo sto su ih nagradili putovanjem

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions