Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Narodna biblioteka Kuršumlija preporučuje: Matija Bećković “Tri poeme”

Autor 14 феб 2018

KURŠUMLIJA. Od danas Topličke vesti u saradnji sa Narodnom bibliotekom objavljuju-preporuke za čitanje. Nebojša Gašić danas preporučuje delo Matije Bećkovića”Tri poeme”. Preporuke za čitanje objavljivaćemo dva puta mesečno.

Matija Bećković

Tri poeme

Begrad, Srpska književna zadruga, 2015., 56 str.
Književnost: poezija

SLAVA TEBI MATIJA

Iako govoru o Matijinoj poeziji najviše priliči svečana tišina, da bih predupredio makar i nenamerna prećutkivanja, usudiću se da sa par reči ukažem na epohalni stvaralački događaj u srpskioj i svetskoj književnosti, koji je nastupio objavljivanjem njegove zbirke Tri poeme, u 2015. godini. U tri religiozno-metafizičke pesme – „Gospode pomiluj“, „Učini mi ljubav“, i „Slava tebi Bože“, Bećković slavi, moli, i ljubi Boga i Bogorodicu, i svekoliku Božiju tvorevinu. Gustina smisla , koja zrači iz ovih poema, svevido obasjava najskrovitije pute Božijeg i čovečijeg postojanja i sapostojanja. Kroz pesmu „ Slava tebi Bože“ Svemir kao da ponovo ulazi u svoju iskonsku i neizbledelu prisutnost. Imenujući po prvi put nedokučive Božije atribute Bećković je satvorio besceni novoslovar, u kome su pohranjene reči najvećih religioznih, metafizičkih i životnih istina. U ovoj poemi se saborno susreću Logos i Tao, „tama nad bezdanom „ i „neizmerna punoća Alefa“, …dubina ada i visina blještećih kvazara, „Sumatra“ i „ zelena Itaka“… Pesnički genije Matije Bećkovića, sažimajući najdublje misli Svetog pisma, Heraklita, Aristotela, Njegoša, Getea, Borhesa, Hajdegera…, je uspeo da svojom poezijom ono najdalje učini svima bliskim.
Uzdižući i slaveći Boga i svu Božiju tvorevinu, Matija je ujedno uzvisio i dostojanstvo pesnika, jer i jedan i drugi stvaranjem čine „da nešto pređe iz nebića u biće“ . Stvaralačko srodstvo Boga i pesnika Bećković obznanjuje i stihom „Slava tebi Bože pesniče jedini“, pri čemu naznačuje ljubav kao jedinu i najmoćniju tvoračku snagu.
I u ovoj knjizi Matijina poezija je od od one retke i plemenite vrste što „sija, a ne zaslepljuje“, što onima koji je čitaju daruje radost i mir.
Slava Matiji što je bar za trenutak razvejao zaglušujuću kakofoniju besmisla, koja danas sa svih strana napada naše uboge živote.

Ključne reči: Božije stvaranje, stvaranje sveta , slavljenje Boga, slavljenje Presvete Bogorodice, hvalospev pesničkoj umetnosti, ljubavi i praštanju.
Citati;
„Alfa beše nigde a ništa omega
Kad si sazdao sav svet ni iz čega
Bez igde ičeg imo si od čega
Bez igde ikog znao si za koga
Bez nigde nikog sem sebe samoga“

(Iz poeme „Slava tebi Bože“)

„Pomiluj jejinu i vrana gavrana
Sakatog mrava žapca okrastana
Zebu mrku lunju petla naušljana
Meče na Kamčatki na santi tuljana
Riđogrlog gnjurca na grani dživdžana“
(Iz poeme „Gospode pomiluj“)
„Učini mi ljubav ljubavi jedina
Mati svog oca kćeri svoga sina
Ženo i devojko ljubavi i dete…“

…“ Ljubav je kao i jevrejska brava
Ko jednu otključa druge zaključava“

http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=0849057360237900&rec=5&sid=2

Napisao: Nebojša Gašić

Narodna biblioteka Kuršumlija (www.nbk.org.rs )

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76073

14 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up