Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Neobičan hobi: Dušan Vulićević uzgaja ukrasnu živinu, od velikih do patuljastih koka

Autor 2 феб 2017

KURŠUMLIJA- Kada je 2012. godine nabavio prve koke, Dušan Vulićević iz Kuršumlije nije ni slutio da će to prerasti u pravi neuobičajen hobi. Sada uzgaja 16 različitih vrsta ukrasne izložbene živine a ukupno ih ima stotinu, od federfisti, preko faverola,  ankone do patuljastih vrsta. Vulićević kaže da mu nije teško da održava svoje pernato carstvo. Kada se radi s ljubavlju sve je lakše, objašnjava. Čim dođe s posla on im se posveti a njihov kolorit i melodije, koje svaka vrsta ima, pravi su antistres za njega.  Planovi za ovu godinu su izložbe i da započne rad Udruženje odgajivača sitnih životinja.

Dom Vulićevića posećuju odgajivači živine iz svih krajeva Srbije. Zato mu je jedan od ciljeva da što lepše uredi prostor u kome borave njegove koke i petlići. Kao što su one reprezentativni uzorak, tako i prostor mora biti u skladu sa njihovim bojama, koje fascirniraju podjednako i decu i odrasle. Njegova deca su mala da mu pomažu ali su poput posetilaca tu da se dive svaki dan.

Za četiri godine bavljenja ovim neobičnim hobijem,  formirao je 16 vrsta:  federfisti, velika kokinkina, zlatna vijandota, veliki faverol, amrok, minorke, zlatni brakel,  ankona italijanka, bela i šuta brama, hamburger, jarebičasta italijanka, šabo, i patuljasti: engleski moderni borac, banatski gološijan i faverol.

-Da bi svaka vrsta bila autohtona mora da ima zaseban prostor, jer mešanjem bi došlo do ukrštanja i gubljenja određene vrste.  Svaka je lepa i posebna i nosi svoju odliku. Šabo je mala patuljasta, isključivo ukrasna,  jer daje malo mesa i nekoliko jaja.  Faverol  ima najkvalitetnije meso, koje je najskuplje u Parizu a italijanke nose oko 250 do 270 jaja godišnje. Meni su federfisti omiljene, taj kolorit boja je prosto fascinanatan -izjavio je za Topličke vesti, Dušan Vulićević iz Kuršumlije.

Prošle godine bio je na izložbi u Niškoj Banji a ove je zbog daljine propustio izložbu u Somboru. Ima alkirane koke, odnosne one koje imaju prsten i mogu na izložbu, koje se uglavnom organizuju tokom jeseni. Dušan je pun ideja. U pripremi je formiranje Udruženja, jer, kako kaže, zajednički bi lakše nastupali, razmenjali iskustva i vršili prodaju, odnosno razmenu.

-Sve sam pripremio, što se tiče papira. Imam prostor,  koji bi mogao u razne svrhe da iskoristim. Dok traju kulturne manifestacije tokom leta,  mi ljubitelji ili uzgajivači sitnih životinja mogli bi u parku da ih izložimo. Imam dosta kaveza za tu svrhu. Bilo bi lepo da ih vide deca a i odrasli-istiće Vulićević.

Dok razgovaramo sa Dušanom, čuje se natpevanje petlova iz različitih tabora. Naš domaćin kaže da je to njihovo uobičajeno privlačenje pažnje, pored boja i veličine koje poseduju i koje ih odlikuju. Ostavljamo ga da im se posveti. On nas poziva da ga posetimo kada sve preuredi, kako je zamislio. Takođe, i kada se vrati sa neke od izložbi.  Nada se da su njegove koke dovoljno lepe da to potvrdi i stručni žiri.

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=57503

2 феб 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Neobičan hobi: Dušan Vulićević uzgaja ukrasnu živinu, od velikih do patuljastih koka”

  1. Ljubisa Livac

    Licno sam upoznao mladog gospodina i iznenadila me njegova svestranost,pored privatnog biznisa kojim se bavi on uspesno uzgaja maline i kupine,pored toga sa velikom strascu gaji i ove kokice raznih sorti.
    Stvarno je osoba za divljenje, steta sto nema vise ovakvih mladih ljudi koji su spremni da rade , a ne prevarama i lopovlukom pokusavaju da dodju do novca.

  2. Dule

    Nista nije slucajno,poznavajuci Vulicevice mislimda je to ipak genetika i njegovi stari su bili ljubimci zivotinja.

Komentari su zatvoreni






Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up