Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Neophodna prihrana pčela

Autor 19 маја 2017

PROKUPLJE- Vremenske prilike, praćene učestalim padavinama i niskim temperaturama neuobičajenim za ovo doba godine, negativno utiču na proizvodnju meda. Predsednik Udruženja pčelara “Pčelica” Vukić Joksimović rekao je da je već sada neophodna prihrana pčela.
– Zbog izmrzavanja bagrema, koje je bilo krajem marta i u drugoj polovini aprila, i kišnog perioda pčele u košnicama prirodnim putem nisu mogle da povećaju zalihe hrane koje su se tokom zimskog perioda potrošile. Zbog toga je već sada potrebna dodatna prihrana kako bi se održala potrebna količina legala, koja jedino može obezbediti dovoljne količine zimskih pčela koje su, uz dovoljne količine hrane, jedini uslov za dobre i zdrave košnice, izjavio je Joksimović i dodao da pčelari koji drže košnice iznad 500 metara nadmorske visine zbog ranog cvetanja bagrema mogu očekivati male prinose.
On naglašava da pčelari u ovom periodu treba maksimalnu pažnju posvetiti zdravstvenom stanju pčela kako se ne bi ponovila prošla godine kada je došlo do preranog i prebrzog razvoja bolesti pčela.
– Zbog pčeline bolesti varoze pčelari, a naročito oni koji nisu dovoljno edukovani i koji nisu prisustvovali predavanjima, pretrpeli su velike gubitke, ističe on i naglašava da se u narednom periodu, zbog visokih temperatura, ne mogu očekivati dobri prinosi livadskog i šumskog meda.
Joksimović je rekao da su oni na konkursu za dodelu sredstava udruženjima i nevladinim organizacijama dobili 100 hiljada dinara, koje će se upotrebiti za kupovinu lekova za lečenje pčela.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=62347

19 маја 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up