Smiley face
U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Nezadrživo srljamo u progres: Kuršumlija je krajem 19. veka imala hotel, a počekom 21. veka narodnu kuhinju!

Autor 25 јуна 2017

KURŠUMLIJA- Hotel “Evropa” je sagrađen 1892. godine kao hotel sa osam gostinskih soba i radio je do polovine šezdesetih godina prošlog veka. Od tada, Evropa je neko vreme do zatvaranja radila kao kafana. Ugostio je mnoge značajne ličnosti, kao sto su Kralj Petar Prvi, komediograf Branislav Nušić često je boravio u “Evropi”, dok je službovao na Kosovu. Ovde je pronašao inspiraciju za komediju Sumnjivo lice. Književnik Milutin Uskoković, Kosta Pećanac… Svako mesto u Srbiji u kome je u 19. veku izgrađen hotel imalo je perspektivu.

U 21. veku u gradu je sagrađeno malo toga: Hotel Franica, bazen, sportska hala, i ništa više. Ipak, ima nešto što smo dobili u 21. veku a nismo se nadali-narodnu kuhinju.

Najsvetliji period u Kuršumliji je sigurno bio od Drugog svetskog rata do početka devedesetih godina, od tada nezadrživo srljamo u progres.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=64211

25 јуна 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

8 komentara za “Nezadrživo srljamo u progres: Kuršumlija je krajem 19. veka imala hotel, a počekom 21. veka narodnu kuhinju!”

 1. Nažalost taj hotel je danas ruglo u gradu,umesto da on ulepša grad,to je sada ruina od građevine, na kojoj možete videti nalepljene umrlih.

 2. Tako je nezadrživo i napredno?!

 3. TO JE VELIKI NAPREDAK ZA OPSTINU KURSUMLIJU TREBA DA SE STIDE I BIVSA VLAST I SADASNJA POGOTOVU BIVSA NEKADA SU IMALI HOTEL I MNOGO STA KOLIKO FABRIKA A SADA PUSTOS I FABRIKE I POGLEDAJTE ONU BANJU KURSUMLISKU NEKADA BILA NAJ LEPSA BANJA U SRBIJI A SADA U MESTO GOSTIJU SETAJU KOZE I OVCE PA SADASNJEG PRESEDNIKA OPSTINE NEMOGU MNOGO DA KRIVIM JR JE ZATEKO TAJ PUSTOS ALI MOGO BI DA SE POTRUDI DA OPRAVI ONU BANJU I ZADRZI MLADE DA OSTANU U JOJ TO BI MU TREBALO BITI PREURITET I DA REGULISE PARKINGE ZA KOLA DA BI MOGLO DA SE IDE TROTOAROM KAKO KAZE PRESEDNIK VUCIC SRETAN RAD …

 4. Gradu je odavno trebao hotel kao izraz vremena u kojem zivimo , zapravo mesto vaznih dogadanja iz zivota grada i preduslov za turizam grada koji ima sta da pokaze i svojom okolinom iz svoje Istorije.

 5. Prosto nekima neprijatno, od tolikog napretka.

 6. Dule

  Doci ce na red i hotel EVROPA,uredice to ovo rukovodstvo.Predlazem da to bude ETNO EVROPA sanekadasnjim stolovima,stolicama,krevetima,prostirkama. i td da je posecuju gosti iz znatiželje a budu posluženi starim dobrim pićem (šljivovica,grejana na medu ,divka kafa i td i td)

 7. Gradjanin

  za neku godinu ta ce kuhinja hraniti celu kursumliju jer su svi pobegli iz ovoga grada

 8. Evropa treba i moze da bude mesto proslog, sadasnjeg i buduceg.Prostor koji je vrednost sam po sebi neprocenjivog znacaja kojem primitivizam veze omcu.Strasno je siromastvo duha poniznost i pokornost a najstrasnije je odsustvo smislenosti da to predivno zdanje zazivi na nacin gde bi moglo da se popije pice neko od kulturnih stvaralaca iznese svoje delo i vrati dusa ovog grada.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up