Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Nije isto, prljavo ili čisto

Autor 17 апр 2018

PROKUPLJE- U organizaciji Opštine Prokuplje i podršku JKP „Hammeum“, u Prokuplju je po prvi put održano Eko kviz pod sloganom „Prljavo ili čisto-nije isto“, za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji opštine Prokuplje.


Načelnik Opštinske uprave i predsednik žirija, Nikola Koprivica je rekao da je ovo takmičenje organizovano s ciljem podizanja svesti najmlađih sugrađana o značaju zdrave životne sredine.
– Opština Prokuplje se po prvi put uključila u organizaciju kviza i veoma smo zadovoljni odzivom naših učenika i zainteresovanošću za takmičenje. Obrazovanje dece o značaju ekologije je veoma pozitivna da bi se razvila svest kod najmlađih, kako bi učenici osnovnih škola stekli znanja o osnovnim ekološkim pitanjima savremenog društva, razvili kritičke stavove prema rastućoj degradaciji životne sredine i shvatili neophodnost racionalnog korišćenja prirodnih resursa. rekao je Koprivica.
On je dodao da ovakvi događaji sve nas opominju i motivišu da učinimo nešto dobro za svoju okolinu. Podstiču nas da pravilno postupamo sa otpadom, informiše nas o štetnom uticaju čoveka na okolinu, ukazuje na posledice takvog uticaja i ukazuje načine za prevazilaženje ekološke krize.
Učenike, nastavnike, predstavnike lokalne samouprave, direktore škola i brojnu publiku u Sportskoj hali,pozdravila je većnica za obrazovanje i sport Opštine Prokuplje, Maja Ranđelović, koja je učesnicima poželela mnogo sreće u ovom takmičenju.
-Danas smo se okupili oko jedne velike ideje za sve nas, a to je zaštita životne sredine. Opština Prokuplje se uključila među prvima u ovu veliku akciju pod nazivom „Prljavo ili čisto, nije isto“ i naši učenici viših razreda svih osnovnih škola će odmeriti znanje iz oblasti zaštite i očuvanja životne sredine i reciklaže koja je takođe važna. Sigurna sam da ćete pokazati veliko poznavanje ove sfere i na taj način usmeriti na pravi put i svoje vršnjake, ali i nas starije. Svi znamo da je zaštita životne sredine veoma važna i da našu planetu zemlju svaka generacija dobija na čuvanje, za budućnost. Zato njene lepote i bogatstvo svake vrste moramo da negujemo i svojim naslednicima je ostavimo da u njima uživaju, ali moramo ih naučiti da i oni brinu o njoj kako bi ovu oazu života u svemiru ostavili budućim generacijama, rekla je većnica Ranđelović.
Obraćajući se učenicima i bodreći ih pred takmičenje, ona je izrazila nadu da će im znanje i veštine koje su stekli tokom priprema u mnogome koristiti, ali da će im u tome pomoći i greške starijih, na kojima takođe treba da uče.

Posle 6 takmičarskih igra, između kojih su učesnici imali zadatak i da odgovore na 12 pitanja iz oblasti ekologije i recklaže, proglašeni su i pobednici kviza. Prvo mesto osvojila je ekipa OŠ „Milić Rakić Mirko“, drugo je pripalo OŠ „ 9.Oktobar“ i treće OŠ „Vuk Karadžić“ iz Žitnog Potoka.
Opština Prokuplje obezbedila je vredne nagrade za pobednike ovog kviza. Ove tri škole dobile su kameru i fotoaparat koje je članovima takmičarskih ekipa uručila većnica Maja Ranđelović, dok su ostalim takmičarima dodeljene zahvalnice za učešće u kvizu. Pobednik takmičenja, OŠ „Milić Rakić Mirko“ plasirala se za republičko takmičenje koje će biti održano u Beogradu.
-Bez obzira na rezultate danas smo svi pobednici, jer smo se na ovaj način svi stavili u službu zaštite životne sredine i budućnosti cele planete, istakla je Ranđelović.
U prvom Eko takmičenju, čiji je cilj podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju zaštite životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji, učestvovalo je šest osnovnih škola sa teritorije opštine Prokuplje. Ispred svake škole nastupila je ekipa od četiri člana i to po jedan učenik petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Svaka ekipa imala je jednog kapitena iz redova učenika i nastavnika koji je učestvovao u određenim igrama.
U Eko kvizu za osnovce učestvovale su osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, „Nikodije Stojanović Tatko“, „Milić Rakić Mirko“, „Svetislav Mirković Nenad“ u Maloj Plani i „Vuk Karadžić“ u Žitnom Potoku.
-Dolazim iz jedne veoma zdrave sredine, tako da posebno želim da ukažem svojim vršnjacima kolika je to privilegija. Važno je da svako od nas da svoj doprinos za očuvanje prostora u kojem živimo, za nas, a i buduće generacije, rekao je Zorana Zekirović, učenica VIIIrazreda OŠ „Vuk Karadžić“u Žitnom Potoku.
– Drago mi je da učestvujem u ovom kvizu i na taj način dam svoj doprinos u podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine. Zajedno sa nastavnicama koje su nam obezbedile potrebne rekvizite, pripremali smo se za takmičenje oko dve nedelje. Najviše mi se dopada što je kviz tako osmišnjen da se na primerima može pokazati koliko pojedini predmeti, kao što je plastična kesa, zagađuju životnu sredinu, Maša Spasić, učenica VI razreda OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“.
-Jedva sam čekao da počne takmičenje jer smatram da smo se dobro pripremili. Naša ekipa je veoma uigrana i zadovoljstvo je kada kroz igru naučite mnoge važne stvari. A najvažnije za naše zdravlje i bezbedno odrastanje je da čuvamo našu okolinu od zagađenja. rekao je Marko Milojković, učenik VI razreda OŠ „Svetislav Mirković Nenad“ u Maloj Plani.
– Naši učenici bili su veoma zainteresovani za ovo takmičenje u koje smo krenuli po ugledu na takmičenje koje se već održava u Beogradu i drugim gradovima. Mislim da smo veoma dobro pripremljeni i nadamo se da ćemo nastaviti takmičenje i na republičkom nivou. istakao je Dejan Živković, profesor biologije Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=79044

17 апр 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up