Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Preko plota, Prokuplje, Žitorađa.

Novinar Topličkih vesti u Guči: Počeo 55. Dragačevski sabor trubača

Autor 3 авг 2015

GUČA- U Guči je danas počeo 55. Dragačevski sabor trubača koji će trajati do nedelje 9. avgusta. Sabor je svečano proglasio otvorenim potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je uz saborsku himnu – Sa ovčara i Kablara u izvođenju orkestra Marka Trnavca, podigao saborsku zastavu i svečano sabor proglasio otvorenim.

orkestar Marka Trnavca

Pred sam čin svečanog otvaranja sabora,  saborsku zdravicu autora Nikole Nike Stojića prisutnima je kazivao Filip Ljubojević nakon čega  se obratila i svima poželela dobrodošlicu predsednica opštine Lučani, Vesna Stambolić koja se posebno zahvalila Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za odobrenih 20 miliona dinara za izgradnju trubačkog doma koji će biti završen do sledećeg sabora, kao i na odobrenoj sumi od 4 miliona ovdašnjoj turističkoj organizaciji,namenjenih  za smeštaj trubača i za turističku signalizaciju.

Otvarajući 55. Dragačevski sabor trubača ministar Ljajić poželeo je svima dobrodošlicu u prestonicu trube.

-Nadam se da niko ko ovde dođe neće zažaliti i da svako ko dođe u Guču, doći će i drugi put. Činjenica  da je za ovih 55 godina ovo malo mesto posetilo 17 miliona ljudi, govori o širokom srcu, duši, plemenitosti, gostoprimstvu ovog kraja, rekao pri otvaranju sabora trubača ministar Ljajić dodajući da Guča zaslužuje mnogo veću pažnju.

podizanje saborske zastave

-Guča je kulturno čudo, i moramo sve više unapređivati Sabor. Do narednog sabora trubača u Guči mi imamo tri obaveze, da radimo na turističkoj infrastrukturi, izgradimo Dom trubača i više promovišemo festival van granica Srbije, naveo je otvarajući sabor, ministar Ljajić., navodeći podatak da 20% gostiju dolazi iz inostranstva a da je cilj da iz sveta dolazi trećina posetilaca.

Domaćin ovogodišnjeg sabora i načelnik moravičkog okruga Slobodan Jolović, istakao je da je Guču za ovih 55 godina posetilo 17 miliona gostiju, dve ipo Srbije, 7 šefova država, takmičilo se 1100 orkestara i 11 000 trubača. Dodajući da očekuje da će ovogodišnji sabor imati rekordnu posećenost.

Jolović je takođe istakao da će se založiti za izmenu pravilnika o takmičenju dugu 55 godina po kojem osvajači  majstorskog pisma( stiče se nakon tri pobede na saboru) nemaju pravo na dalje takmičenje u Guči. Od idućeg sabora, prema ovim najavama u Guči će imati pravo da se u takmičarskom delu nađu i osvajači majstorskog pisma.

Odmah nakon svečanog otvaranja sabora kraj spomenika trubaču u centru Guče, u muzeju trube koji svojom postavkom prikazuje razvoj trube i Dragačevskog sabora trubača, u prisustvu ministra Ljajića svečano je proglašena otvorenom i izložba umetničkih radova Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva, Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, Surduličkog kulturnog centra, monumentalnih skulptura Bogosava Živkovića, vajara Jovana Nikolića – Ere iz Požege i Gorice Šegović iz Blaca. Izložba je otvorena uz zvuke trube trubačkog orkestra Marka Trnavca.

Otvaranje izlozbi

Prvog dana sabora, otvoren je i sajam knjiga u dvorištu Muzeja trube, promovisana je knjiga “ Teslina pošiljka” Vanje Bulića,predstavljene su knjige i publikacije sabora a na pozornici Centra za kulturu izveden je i program predtakmičarskih centara Boljevac i Zlatibor.

Ovaj sabor odlikuje se i brojnim novinama u prgramskom sadržaju u odnosu na ranije godine. Narodnjaka u Guči neće biti ove godine, jer je želja organizatora da se u Guči čuje samo truba pa će i goste pod šatrama i van njih zabavljati domaći i strani trubački orkestri.

Podsećajući novinare na istirijat Sabora, jedan od osnivača Sabora, Nikola Nika Stojić, istakao je da su prvi koji su počeli da izveštavaju sa sabora i o saboru bili Italijani i TV Rai, nakon čega su o saboru izveštavali Japanci i Rusi, a tek nakon desetak godina sa sabora je počela da izveštava domaća televizija.

-Truba je dragačevce pratila od rođenja do smrti. Ko nije voleo, zavoleće, ko nije zagrlio – ovde će biti zagrljen, a ko nije poljubio ovde će mu se to desiti, ako tako ne bude, nema šta da traži u Guči, rekao je u svom obraćanju Nikola Nika Stojić koji je na kraju obraćanja dirljivom pesmom oživeo sećanje na nedavno preminulog višegodišnjeg prvog trubača u Guči – Milivoja Stanimirovića.

 

 

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=35309

3 авг 2015. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Novinar Topličkih vesti u Guči: Počeo 55. Dragačevski sabor trubača”

  1. Анонимни

    Sviraj trubo boli te k..rac za OLUJU. Cra Srbijo sta radisioohi

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up