Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održana edukativna tribina za slepa i slabovida lica

Autor 12 окт 2017

KURŠUMLIJA- Međuopštinska organizacija  slepih i slabovidih Kuršumlija i  Udruženje korisnika asistivnih tehnologija iz Beograda održali su edukativne tribine u Kuršumliji i Blacu. Načelnik opštinske uprave Kuršumlija  Miljan Radosavljević naglasio je da će opština maksimalno da pomagne rad ovog Udruženja. Nikola Đorđević i Milan Nedeljković, iz Ukat-a, govorili su na tribini  o računarima i mobilnim telefonima, koji govore i pomažu slepim i slabovidim osobama u svakodnevnom životu i aktivnostima.

-Danas je nužnost u svetu da se koristi mobilni telefon ili računar, jer to se čini više od 20 godina. Takav je slučaj kada su u pitanju slepa ili slabovida lica. Informacione tehnologije omugućavaju pomoću softvera da ovi uređaji govore, da sve što je napisano da nam kažu, isti je slučaj i sa telefonom i on plus može da se koristi u navigacione svrhe pri kretanju, da govori ima li prepreka. Studenti, učenici, zaposleni i članovi Udruženja imaju pravo preko Osiguravajućeg zavoda da dobiju besplatno ove uređaje. Svi novi telefoni imaju ugrađen ovak softver a takođe i računari-istakli su Nikola Đorđević i Milan Nedeljković, iz Ukat-a Beograd, i dodali: “U Beogradu ima 2.300 članova i teško je za sve organizovati obuku za rad na računaru ali ovde kod vas i u Blacu gde ima po tridesetak članova je jako lako i izvodljivo“.

Inače, njih dvojica su jako aktivni u Udruženju u Beogradu. Nikola je slepo lice od rođenja i po profesiji je programer a Milan je oslepio posle tridesete godine a uzročnik je dijabet za koji nije znao da postoji.  Oni su istakli da upornošću sve može da se postigne, i prevaziđu mnoge prepreke koje na početku izgledaju nesavladive.

Predsednik MOSS, Zoran Radisavljević, istakao je važnost edukacije članova i nužnost korišćenja savremenih informacionih tehnologija kako bi im omogućilo dobro snalaženje u prostoru  i nesmetane aktivnosti, i kako bi bi bili aktivni na Netu. Sve to može da se ostvari kroz obuke rada na računaru.

Inače, MOSS ima 60 članova, 28 je iz Blaca a 32 iz Kuršumlije.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=70004

12 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up