Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održana promocija knjige Predraga Markovića, “Zavodnik Ništavila”

Autor 9 феб 2018

KURŠUMLIJA- U Kuršumliji je sinoć održana promocija romana Predraga Markovića, “Zavodnik Ništavila” o seobama Rusa i Srba i susretima kao u lavirintu za period od tri veka. Autor Marković ističe da je roman zasnovan na istorijskim činjenicama a fikcijom je samo zaokružen. On naglašava da je ova knjiga  zapravo  skrivena biografija Vere Klusov, koja je radila  u Državnom zavodu za uzgoj eksperimentalnih životinja u Pripjatu “mestu sreće” , gde se brinu da se ništa ne dogodi u Černobilu. Pojašnjava da je knjiga nastavak  priče “Ruska crkva, kao metafora na raspad bivše nam države i raspada SSSR-a.

Pisac Predrag Marković kaže da ga je sopstvena muka naterala da piše to jer je raspad sopstvene zemlje, koji je on priželjkivao ali ne na način koji se dogodio,  gde su tekli potoci krvi, već veštom diplomatijom. Otvaranjem arhiva SSSR otvara mu se put za istraživanje, gde on dolazi do mnogih nepoznatih istorijskih činjenica. Dolazi do podataka o Istoriji srpskih dobrovoljaca u Rusiji. U neobičnom lavirintu na jednom mestu ukrštaju se sudbine Mihaila Bulgakova, Gorkog, kneza Arsena Karađorđevića. Zatim se nižu frapantni podaci da od gladi  u Ukrajini, dok SSSR izvozi pšenicu,  umire 10 miliona ljudi, što se dešava i u Kini za vrene Mao Ce Tunga, ljudi umiru od gladi a on izvozi pirinač. Kazao je da postoji istorija potomaka onih koji su pre 266 godina krenuli u veliku seobu Srba u Rusiju. Ta  nepoznata istorija Srba na prostoru Rusije, pokrenula ga je da piše, a od Rusije kroz istoriju dobijali smo samo na kašićici-kazao je Predrag Marković.

Marković je na promociji kazao  da  žrtve učestvuju u zločinu i da žrtve često pomažu zločincu i da su još surovije. Junakinja je rođena 1948. a svoj život pripoveda sa samrtne postelje 1987. godine. Priča  o miševima i ljudima bilo je potrebna  jer  neko ko je žrtva incesta  po profesiji bude i neko ko odgaja žrtve. U prvih 50 strana događa se pravi “genocid”, 10 milona Rusa umire od gladi dok se izvozi žito, takođe u Kini, izvozi se pirinač a narod umire od gladi. Roman je  kružni lavirint, sve mora da ima krug koji se zatvara. U Srbiji je slučaj da ne verujemo istoričarima piscima, u sve se sumnja. Srbi u Ukrajini osnivaju Slaveno Serbiju i Novu Srbiju, dok Katarina počinje asimilaciju i menja ove nazive. Jovan Horvata dolazi u u Ukrajinu, od 20 hiljada Srba koji su se doselili ima sedam generala. Petar Tekelija I njegovi husari, bili su neutrašivi, besedio je Marković, koji je istakao da knjiga nije laka za čitanja, traži posvećenost kako bi se razumela u potpunosti.

Predrag Marković (1955.) , – književnik, prevodilac, urednik, izdavač, političar, član Krunskog saveta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, osnivač i predsednik Ekspertske mreže G17 plus, narodni poslanik, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, ministar kulture, jedno vreme najveći izdavač knjiga u Srbiji, priredio i izdao oko 700 naslova knjiga  gotovo svih najvažnijih srpskih književnika…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=75846

9 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up