Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Odžana promocija monografije Milana Markovića “22. klasa TSVŠ”

Autor 3 нов 2017

KURŠUMLIJA- Nakon Beograda i Kruševca u Kuršumliji je održana promocija „Monografije Milana Markovića “22. klasa TSVŠ”. Knjiga u kojoj autor je hronološki predstavio tok školovanja i stasavanje 22. klase, kako se postajalo vojno lice i da je bila čast biti deo vojske koja je 70 godina bila elita. Autor Marković je naglasio da je vojna škola nudila velike mogućnosti, znanje, obrazovanje, afirmaciju,  napredovanje, kroz spektar časti i poštenja i ljubavi prema otadžbini. Knjiga je podeljena na tri poglavlja:  Zagreb, Beograd i susrete 22 klase. Kaže da će dešavanja na Kosovu za vreme NATO agresije da predstavi u novoj knjizi koju priprema.

Direktor biblioteke Nebojša Gašić, je istakao da je autor Monografije Milan Marković, rođen  u oklini Podujeva, da je završio srednju vojnu školu, smer veza u Zagrebu i Beogradu  a raspoređen na prvu dužnost u garnizonu u Kuršumliji a penzionisan na dušnosti u Kruševcu. Pred bombardovanje, priključuje se 55. graničnom bataljonu-Prizren na karauli „Čestak“. Dobitnik je nagrada, pohvala i ordenja. Bavio se i novinarstvom i završio i pravni fakultet.

Pisac monografije Milan Marković „22.KLASA TSVŠ“, kazao je da je inicijalna kapisla za njegov upliv u vode spisateljske zapravo kuršumlijski pisac Bale Milojković, zatim istorija koju je oduvek voleo i želja da široj javnosti približi vojni poziv, kako su se birali najbolji pri upisu a kako su oni opravdali svoje mesto u 22. klasi  a bilo ih je 223.

-U knjizi je predstavljen moj put i put cele 22. klase od Zagreba do Beograda. Sve ono što smo učili, sve ono što smo naučili, sve ono što nas je individualno izdvajalo, gde smo se isticali kroz sportske discipline, od atletike, odbojke, karatea do šaha ili kroz kulturna dešavanja. Sve ono što nas je kalilo i pripremalo za najčasniji poziv- služiti otadžbini. Prvi deo poglavlja predstavlja Zagreb, Drugi deo Beograd i treći naši susreti-rekao je između ostalog Milan Marković, autor.

Rade Biočanin, akademik, pukovnik, profesor, koji je napisao 890 naučnih radova, 59 knjiga napisao je recenziju za ovu knjigu. Naglasio je da vojni poziv zahteva stalno usavršavanje jer nudi mogućnost napredovanja do kog se dolazi obrazovanjem i dinamičnim radom i biti stalno u korak sa informaciono-tehnološkim dostignućima.

Vesna Paunović Đukić, pesnik istakla je da nije slučajno što su njih troje zajedno na promociji jer ih vezuje- Nebo Podujevsko, pod kojim su rasli. Ljubav prema zemlji prema precima od albanske golgote do dana današnjeg. Kako je naglasila: „Mi nemamo pravo da ih zaboravimo“. U takvom duhu je izabrala pesme iz svojih zbirki i predstavila tek izašlu knjigu „Ramonda“.

Radivoje Pantić, književnik, naglasio je da pored poezije i proze, ovakva monografija je potrebna jer je svojevrsni predstavnik stručne i vojne knjige, koju može da čita i ko nije deo vojnog poziva jer uglavnom govori o rodoljublju i obrazovanju, o poštenju i odgovornosti a koja je predstavljena sa 223 ilustracije.

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71152

3 нов 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up