Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Opština Prokuplje mora u roku od 15 dana da plati stari dug od 202 miliona dinara: Neko će morati da odgovara, rekao predsednik Simonović

Autor 4 дец 2017

PROKUPLJE- Po presudi Privrednog suda i Privrednog Apelacionog suda u Beogradu i presudi Privrednog suda u Nišu, Opština Prokuplje obavezna je da Univerzal banci AD u stečaju iz Beograda isplati po pravosnažnom rešenju iznose u ukupnom zbiru od 202.518.626,87 dinara.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je na konferenciji za novinare, koju je održao u prisustvu većnika, obavestio javnost da je Opština Prokuplje dužna da u roku od 15 do 30 dana, isplati ovaj dug u visini od preko 202 miliona dinara, koji je napravilo bivše rukovodstvo Opštine Prokuplje u periodu od 2007. do 2009. godine. Ono je na taj način zadužilo sadašnje i buduće generacije, ali i lokalnu samoupravu i sve građane dovelo u veoma težak položaj. Predsednik Simonović se založio da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.
Simonović je podvukao da je lokalna samouprava obavestila predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić sa kakvim problemima se Opština Prokuplje susreće.
-Ovo dugovanje je napravila bivša vlast u periodu od 2007. do 2009. godine, a odnosi se nanesavesno poslovanje u oblasti infrastrukture. Na taj način zadužila je i nas i buduće generacije, koje će morati da vraćaju i plaćaju stare dugove, istakao je Simonović i naglasio da će zbog ovih, ali i ostalih dugovanja Opština Prokuplje formirati ekspertski tim, koji će se sastojati od stručnjaka iz različitih oblasti, među kojima će biti inženjeri, ekonomisti i pravnici. Oni će pregledati dokumentaciju iz tog perioda i preduzeti dalje korake na utvrđivanju odgovornosti.
Predsednik je naglasio da je prosto neverovatno da je ukupno 55 neplaćenih računa za poslove koje je ugovorila Direkcija i da se vrednost tih radova kreće od par miliona do čak 48 miliona dinara. Najveća dugovanja napravljena su ipak u 2008. izbornoj godini i iznose čak 189 miliona dinara.
Simonović je naglasio da je bivšoj vlasti koja je napravila dugovanja, UBB banka početkom 2012. godine ponudila rešenje kroz više opcija za podizanje kredita kojim bi se rešio problem isplate duga. Kako oni to nisu na vreme uradili taj dug će biti višestruko veći sa kamatom, jer je na naplatu stigla samo glavnica duga.
-Zbog ovih dugovanja Opština Prokuplje je dovedena u veoma nezgodnu situaciju. Trudićemo se da nađemo najbolje rešenje kako bismo ipak sproveli u delo mnoge važne poslove koji su značajni za našu opštinu, podvukao je Simonović i dodao da lokalna samouprava svakog dana plaća neka stara dugovanja, jer preuzevši vlast, preuzela je i obaveze.
Predsednik Simonović je ovom prilikom naglasio da se u ovoj godini puno ulagalo i radilo na infrastrukturi u gradskom i seoskom području i da su radovi finansirani i uredno plaćani iz budžeta bez ikakvog zaduživanja, domaćinskim poslovanjem.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=72825

4 дец 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

60 komentara za “Opština Prokuplje mora u roku od 15 dana da plati stari dug od 202 miliona dinara: Neko će morati da odgovara, rekao predsednik Simonović”

 1. Konkretna imena a ne bivsa vlast.

  • Maksa

   Svi u gradu znaju ko je predstavljao opstinu u to vreme ds i ljudi iz ds niko drugi, samim tim moze da se dodje do odgovornih! Prosto neko je trebalo da izda nalog za placanje po osnovu ugovora taj neko to nije radio zato sto na racunu nije bilo para i sta dalje. Bula sacekala novu vlast prethodni se razbezali kao i onom kad brod tone misevi prvo beze sa njega.

  • Kocic

   Svi se slazu da krivi treba da odgovaraju ali oni nece da vrate pare ovde je problem sto pare ne mogu da se uloze u skole i puteve nego moramo da vracamo dugove

  • Sting

   Od ds se nije moglo blje ni ocekivati radili pred kampanju sve na kredit i kada je doslo na naplatu njih nema nigde, sudstvo cuti a teret pada na gradjane i drzavu.

 2. beriljac

  Evo par pitanja koja bi trebala da nam razjasne situaciju.
  1.Zar predsednik u tom periodu nije bio deo te vlasti,odnosno neki njegov član porodice?
  2.Zašto kada su došli na vlas nisu inicirali rešavanje problema sa UBB o kreditu?
  3. Zašto se čekalo 5 godina na formiranje ekspertskog tima?Da naraste kamata?
  4. Ko je potpisivao Ugovore za te poslove?
  5.Da li je skupština ili veće stajalo iza tih odluka o infrastrukturnim radovima?
  6. Zar nisu postavili svog čoveka na mesto direktora Direkcije i nastavili gde su prethodni stali?
  7.Pošto se više puta hvalio suficitom u budžetu što ta sredstva nije usmeravao na otplaćivanje dugovanja?
  Ako misli na rizlu kao infrastrukturne radove onda se stvarno investiralo.

  • dusan

   znaci Beriljac po tebi nema duga predhodne vlasti? znaci definitivno ova clast kriva za sve

   • beriljac

    Zar sam ja to negde napisao?Ja samo nisam odmah potrčao kao predsednik da osudim nekoga.To radi sud.Ja sam ukazao na protok vremena,neažurnost ili ne shvatanje problema. Verovatno im promaklo toliko dugovanje ili su se bavili sobom.Ipak dopustiti da toliko naraste dug a imati para na računu je najblaže rečeno,neodgovornost.Moraš da priznaš da za 5 godina mnogo toga treba da bude jasnije.Oni sada formiraju ekspertski tim.Čekali da neko od ovih sa slike završi faks ili šta već?
    Čitaj malo pažljivije,pa izvodi zaključke.

  • Pero

   Sve si u pravy, sem za tacku 6. Bravo!

   • beriljac

    Moguće da si u pravu.
    Jer formirali su novu Direkciju sa bivšim poslanikom SPO-a Novicom Radosavljevićem kao direktorom.
    Naravno i 5 godina posipaju rizlu.

  • Danijel

   Zato sto mnoga dokumenta budu pronadjena tek kada sadasnje rukovodstvo Opstine pokusa da nesto uradi u Opstini,od silnih menica koje isplivaju na povrsinu bez potpisa odgovornog lica,samo dugovanja i milionske brojke,nisu razmisljali ni o cemu samo uzimaj,uzimaj sta nas briga daj jos

  • Opet isti komentar?! Cccc..zar nije pametnije da se novac ulaze u kontkretne stvari(skole,vrtici,putev,razvoj sela)a ne u vracanje dugova.

   • beriljac

    Koje škole,vrtiće,majke ti?
    Za koju decu?
    Zar ne vidiš da Srbija odumire.
    Prognoze su da nas za 30 godina oko5,5 miliona.
    Znaš li o čemu pišeš?
    Ministarka Slavica Đukić Dejanović se iskreno nada da će izuzetno negativan trend biti bar usporen u sledećoj godini.Naravno bez bilo kakvih sigurnih prognoza.
    Sela su odavno opustela.
    Ne ide ti nešto Lana.Umorna si od pisanja?Uzmi pauzu za sendvič.

  • Dragisa

   Beriljac, samo jedna ispravka VLAST, a ne VLAS!!!! Zatim, nikom nije od koristi da naraste kamata, vec se cekalo odluka suda.. A 55 ugovora nije mala stvar.. Zapitaj se gde su otisle te pare.. Pa da ste i rizlu bacili, pa da se vadite, a niste ni to.. Obogatili se ljudi, pa otisli u Beograd, i gde sve jos.. Doduse, Arsa je vec osetio cuzu… Ali sad polako, prema zasluzi, i svi ostali.. Taman nam krene malo, stigne neka naplata.. ! Kako ste radili, ne bi me cudilo da dodje jos neka naplata!

   • beriljac

    Vlast,naravno.Ako su greške u kucanju najveći problem onda smo svi uspeli.I tebi ću reći da postoji vansudsko poravnanje koje je moguće u svakom trenutku spora.Pitaj nekog advokata.Zapitaj se i zašto nije iskorišćeno.Malo te ponela izjava predsednika.Pare nisu otišle nikuda jer ih nije bilo.Ako ništa nisu plaćali to znači da ni pare nisu nigde otišle.Radili su očigledno na “dođem ti”.Sada to što je urađeno treba da se plati.
    Ružno je što kao tvoj predsednik sve koji misle drugačije svrstavaš u neprijatelje,lopove.
    Ne pristajem da mi se obraćaš u množini.
    Pitam se kako to da ministar policije hapsi sitne kriminalce svake nedelje a ove koji su se po tebi toliko obogatil niko ne dira?
    Da li ti to nešto kazuje?

  • Marko Simic

   Evo ti odgovora na 2,3,4,7: Kako mislis da se planira ili otplacuje deo duga u toku sudskog postupka? To bi znacilo da se otplacuje nesto zasta ne znas ni kako ce da se okonca i u ciju korist??

   • beriljac

    Evo još jednog koji ne čita pažljivo i pokazuje neznanje.Raspitaj se kod advokata ili sudiju šta znači VANSUDSKO PORAVNANJE i kako to funkcioniše.

 3. Krcko

  Prestanite više da kukate na staru vlast smešno je

 4. bivši

  Ono što s,o mi uradili vi ne moežete ni da okrečite

 5. Smejurija

  Dokle ćete da kukate više. Bivši su radili šta su radili dokle ćete da se vadite na njih

 6. Sonja

  Da se pokrene postupak i da se nadju svi potpisnici dokumenata jer je sramotno koliko su nas opeljesili a za to da niko ne odgovara,pa Arsovic je pocetnik koliko je on nasu Opstinu zaduzio

 7. Mihajlo

  Menice na ime Opstine Prokuplje svakog dana isplivaju na videlo, neka se pripreme potpisnici,bice dugo dugo iza resetaka,posto gledajuci visinu sume,nece imati cime da otplate dugovanja

 8. Stefan

  Izdvojio bih one koji su otisli za Beograd,pre svega rukovodioca aerodroma Nikola Tesla, pa Vladimira Jovanovica, odakle mu pare da napravi perionicu za automobile i to kakva perionica,samousluzna zaboga a mi jadnici da placamo dugove Opstine? Ima da se vratite i da platite sve sto ste pokrali

 9. miconi

  ONO STO SMO MI TREBALI DA URADIMO NJIMA 5-OG OKTOBRA ONI SAD TO POLITICKI RADE NAMA.OVO JE CISTO POLITICKA KAMPANJA

 10. Jeka

  Ovo ne sme proci nekaznjeno, i glavni akteri se moraju pronaci i procesuirati.

 11. Mira

  Teske kriminalne radnje demokrata polako izlaze na videlo.

 12. Jelena

  Tekst apsolutno pokazuje ko je krivac, iz kog perioda, tako da je vise nego jasno i ocigledno gde treba traziti krivca.

 13. Jelena

  Nazalost,gradjani Prokuplja su taoci jedne neozbiljne i pogubne politike koju su vodile demokrate, politike koja je vodjena daleko od ociju javnosti, skrivajuci sve papire i dokumente zarad politickih poena.

 14. Doktor

  Ja bih sve to iza resetaka pa neka tamo plate svojih dva miliona

 15. toplicanin

  Dok se ne dokaze niko nije kriv.Da je imalo dokaza krivci bi vec bili u zatvoru.Misllim da ce na kraju biti.Tresla se gora, rodio se mis.

 16. raja

  Ovi ljudi su isli glavom kroz zid.Uzimali su i sakom i kapom,a sada sve to neko treba da vrati i plati.

 17. bilja

  Malo,malo pa stignu neki novi dugovi na naplatu.Sada je opstina u velikom problemu.Umesto da radi infrastrukturu lokalna samouprava mora da vraca stara dugovanja.

 18. mira

  Pismeni tragovi o svim transakcijama mora da postoje,svi koji su radili u korist stete mogu biti pronadjeni kroz ugovore,papirologiju i neka svako plati svoj dug.Nece biti da je ova vlast kriva za ono sto je prethodna uradila.Ljudi su i tada imali imena,prezimena,funkcije,neka placa i vraca ko je uzimao.

 19. Mira

  Vlast pod okriljem Demokratske stranke, bice upamcena kao zlocinacka i kriminalna.

 20. Sara

  Nazalost, buduce generacije su uskracene za mnogo kilometara asfalta i drugih infratsrukturnih radova, zbog kriminalne politike demokratske stranke.

 21. Marjan

  Da imaju imalo stida, nikada se vise ne bi bavili politikom, ali to su nazalost ljudi bez savesti i preuzimanja odgovornosti.

 22. Marko

  Direktno odgovorne treba pronaci i kazniti, a narod ce im suditi tako sto im nikad vise nece dozvoliti da dodju na vlasti.

 23. Slavko

  Svako mora preuzeti odgovornost za svoje postupke.

 24. Sladja

  Koliko kriminal i lopovluk ljudi iz demokratske stranke moze ici daleko tek ce vreme pokazati, ali najgore je sto narod ispasta.

 25. huhuhu

  Ne brinite cika Dare ce sve rupe da zakrpi na sledecoj misi

 26. Trnavac 2

  Koliko su demokrate *** u Prokuplju rekao nam je 2013 tadasnji B92 kada je konkretno naveo ja mislim u emisiji Insajder da su ***u Prokuplju posle BG , NISA, NS i KG najvise i tu nema sta da se prica vise. Trebalo je tada da se podignu optuznice pa nebi dosli do ovoga danas. Inace ima jos nekih 500 ili mozda i blizu 600 moliona da stigne na ime kamata.

 27. .

  Sve je postalo pepeo i dim…

 28. beriljac

  Danas na RTS-u prilog o zaduženju parafraziram.
  Opština Prokuplje za IZVEDENE infrastrukturne radove duguje 202 miliona dinara.U opštini kažu da su IZVEDENI radovi na vodovodnoj mreži,rasveti,putevima …itd.
  Šta još treba objašnjavati.
  Očigledno da je ovo iskorišćeno za političku borbu i opravdanje za podizanje novog kredita.

 29. Kaca

  Evidentno je da su demokrate odgovorne i njima se treba pisati krivicna prijava sto pre.

 30. JoVANA

  Beriljac ocigledno je da zastupas interese prethodne vlasti ali oni su krivi i odgovarace za to.

 31. ****

  Prokupcani predjite da živite u opstinu Kuršumlija dok je vreme!

 32. Анонимни

  Beriljac koliko god pokusavao da odbranis demokrate nesto ti cinjenice ne idu u prilog.U tekstu se navodi da je dug nastao dok su demokrate bile na vlasti i svojim raskalasnim i neodgovornim ponasanjem ulazili u kupoprodajne ugovore i ako su grcali u dugovima,pritom nista nije uradjeno za grad Prokuplje,samo je ostavljen deficit u budzetu.Svim ,,istaknutim,,clanovoma DS-a koji su tada bili akteri u nastanku ovih dugovanja treba momentalno proslediti krivicnu prijavu.

  • beriljac

   Vi botovi ili jedete bunike umesto sendviča ili nemate ništa u glavi.Informiši se malo pa komentariši.Ne pada mi napamet da branim bilo koga ako je krao.
   U tekstu se navode predsednikove političke izjave i poruke za široke narodne mase.Obavešavanje predsednika države i premijera je samo podizanje na značaju informacije ka narodu. Prvo oni tu ne mogu ništa.Drugo time su pokazali samo da su nesposobni jer nisu adekvatno reagovali.
   Činjenice kažu da su infrastrukturni radovi IZVEDENI,ali nisu plaćeni.UBB preuzela potraživanja PZP-a u ponudila kredit.Nije se reagovalo i otišlo na sud.Opet se nije reagovalo i došlo na naplatu.TAČKA.
   Kupoprodajni ugovori se ne pominju.To si pogrešno shvatio.
   Prilog na RTS-u novinara Đorđevića sve objašnjava.
   S druge strane da li su žuti na taj način kupovali glasove isto nije upitno.To što se sada rizlom pokušava predstaviti da se nešto radi je takođe potpuno jasno.

 33. tamara

  Slazem se da svi ti manipulatori i prevaranti iz DS-a treba sto pre da odgovaraju.

 34. Danka

  Demokrate su unistile budzet Prokuplja,ulazili u nepotrebna dugovanja,ruinirali celu opstinu Prokuplje,i treba da odgovaraju sto pre.

 35. Sima

  Demokrate su tipicni destruktivci koji nisu umeli da upravljaju gradom,,dok su oni bili na vlasti gradjani su bili na rubu egzistencije,moraju da odgovaraju za sve malverzacije.

 36. toplicanin

  Ovo je identicno mom problemu.Kupili smo sa ocem stan na kredit.fok je otac bio ziv redovno smo izmirivali ratu.Kad je otac preminuo ja nisam izmirivao kredit nekoliko meseci ,Banka mi je nekoliko puta slala opomene za izmirivanje kredita.Nisam ispostovao ugovor koji je potpisao moj otac i zavrsio na ulici.Mislim da su i za moj problem krivi zuti, nisu htli da mi otplate dug.

 37. Jašta

  Imam rešenije! Lepo svedete broj “zaposlenih” u Opštini Prokuplje, sa sadašnjih 800-tinjak na 100-tinjak i tako, za par godina, uštekate da vratite dugove.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up