Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

OŠ “Miloje Zakić”: Multimedijalni čas „Policija u službi građana“

Autor 12 сеп 2017

KURŠUMLIJA- U OŠ “Miloje Zakić“, odeljenje VI/3, danas je održan interaktivan čas na kome je na multimedijalan način predstavljena tema „Policija u službi građana”. Cilj je edukacija dece od IV do VI razreda, kao bi se njihova bezbednost podigla na najviši mogući način.  Predavači su bili školski policajci  Nebojša Ristić, iz “Zakićeve” i “Kosta Vojinović” škole i Zoran Nikolić iz “Drinke”. Času su prisustvovali  direktorka škole Radica Jović i profesor Slavoljub Ristić. Na ovaj način se realizuje projekat Ministranstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete  „Osnovi bezbednosti dece”.

Prvo predavanje u okviru ovog projekta krenulo je od juče, i predavanja će se održavati sve do maja. Sva deca ovog uzrasta  su u obavezi da pristvuju času, koji će se održavati umesto razrednog časa. Svako odeljenje imaće osam različitih tema: Bezbednost dece u saobraćaju, Policija u službi građana, Nasilje kao društvena pojava, Prevencija i zaštita dece od opojnih droga, Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža, Prevencija i zaštita ljudi od trgovine ljudima, Zaštita od tehničkih sredstava.

-Na prvom mestu cilj ovog projekta je da edukujemo decu ovog uzrasta, sve sa zadatkom da se njihova bezbednost u svim segmentima podigne na najviši mogući način. Na ovaj način ukazujemo im kako da odreaguju u mnogim situacijama ako se nađu i šta je za njih najbezbednije, i kome za pomoć prvo da se obrate. Na ovaj način vršimo prevenciju mnogih nemilih događaja, učimo decu da budu odgovorni i da se dobro vladaju, i dok prelaze ulicu i dok borave u školi.  Časovi se održavaju  zbog njihove bezbednosti i sigurnosti dok borave u školi, i dok se vraćaju iz škole, i dok borave kod kuće. I naravno, posebno, sticanje poverenja u nas, školske policajce, kako bi nam se obratili u svakom trenutku kada je to potrebno i da nikada ne vrše zloupotrebe –rekli su za Topličke vesti, predavači školski policajci Nebojša Ristić  i Zoran Nikolić.

Direktorka OŠ “Miloje Zakić” Radica Jović, naglasila je kada je ovaj projekat u pitanju, da je škola bila u obavezi da obezbedi uslove za održavanje ovakvog časa, a to je učionica sa kinoprojektorom, i da ukaže deci da je ovaj čas obavezan kao i svaki drugi i da moraju da pristvuju, kao i na svakom drugom. Ovakvi časovi se održavaju zbog njih, kako da ono što znaju obnove, mnogo toga novog nauče, što će im pomoći da uvek reaguju i ponašaju se na pravi način u različitim situacijama. Dodala je da će se ovakva nastava takođe održati i u izdvojenim odeljenjima.

Učenicima odeljenja VI/3, ovaj čas i tema „Policija u službi građana” je bio jako zanimljiv. Ni jednog trenutka nisu pokazivali pasivnost i nezainteresovanost već su vrlo aktivno učestvovali. Odgovarali su na pitanja kako bi reagovali u određenim situacijama, koliko poznaju određene stvari, zašta se koriste, koja su njihova prava ako se načini prestup, obzirom da su maloletna lica…

Inače, u Srbiji ima oko 2000 škola ali samo 25% škola ima školskog policajca, što je jako malo, istakli su predavači, i naglasili da broj koji uvek treba da znaju je: 192 ili 380-200, u slučaju da se nalaze u opasnosti, ili su svedoci nemilog događaja.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=68277

12 сеп 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “OŠ “Miloje Zakić”: Multimedijalni čas „Policija u službi građana“”

  1. Ljubisa Livac

    Pa jedino mala deca mogu da poveruju da je „Policija u službi građana“
    Kad odrastes shvatis da je policija iskljucivo u sluzbi drzave od koje primaju plate.
    Kad nestane para u budzetu ta policija izlazi na ulice naplacuje kazne tim gradjanima, cesto um uzme pola plate i ubedjuje ih da je to u njihovom interesu.
    Deca su odgledala pozorisnu predstavu,parodiju zivota u Srbiji.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up