Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Osnovci se obučavaju za korišćenje teleskopa, uskoro predavanje za odrasle kako da se bave astronomijom

Autor 20 окт 2017

BLACE-  U Osnovnoj školi “Stojan Novaković” u Blacu počele su radionice za obuku osnovaca za korišćenje teleskopa, koji je škola dobila zahvaljujući projektu koji je realizovala neformalna grupa “Mladi entuzijasti Blace”. Teleskop je deo projekta koji je realizovan u okviru konkursa “Mladi su zakon”.

Podržan od strane Opštine Blace, resurs centra – Proaktiv iz Niša i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, projekat- Astronomski kutak Planeta ima za cilj da podigne nivo neformalnog obrazovanja i astronomije u Blacu.

Zahvaljujući ovom projektu veliki broj blačkih osnovaca steći će status vršnjačkih edukatora pa će svoje znanje o korišćenju i upotrebi teleskopa moći da prenose i svojim vršnjacima, saznajemo od Nemanje Kričaka iz neformalne grupe – Mladi entuzijasti Blace, inače nastavnika informatike u ovoj školi.

-Radionice su počele i učenici su imali priliku da i u praktičnom i teoretskom delu nauče kako se koristi teleskop a do kraja meseca imaće još četiri radionice u kojima će svojim vršnjacima prenostiti stečeno znanje, ističe Nemanja Kričak.

Današnji predavač bio je Zoran Tomić, predsednik Astronomskog društva – EUREKA, koji je istakao da je Blace jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima teleskop i jedan od retkih gradova koji će imati priliku da organizuje veliki broj posmatračkih aktivnosti.

-Sledi i noćno posmatranje a za građane Blaca uskoro ćemo organizovati jedno predavanje kroz koje ćemo ih upoznati kako da se bave astronomijom putem svojih računara, saznajemo od Zorana Tomića.

Ovakav vid edukacije za učenike je bio veoma koristan što nam je potvrdila i učenica Branka Knežević koja je istakla da je ovo jedna velika novina i za njih veoma značajno iskustvo zahvaljujući kojem su saznali nešto više o astronomiji.

Po završetku projekta teleskop ostaje u trajnom vlasništvu škole. Ovo je i prava prilika da sadašnje i buduće generacije blačkih osnovaca steknu viši nivo znanja iz astronomije.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=70486

20 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Osnovci se obučavaju za korišćenje teleskopa, uskoro predavanje za odrasle kako da se bave astronomijom”

  1. Blačanin

    I koju planetu ste odabrali da praziluk emigrira?

  2. Tonin kuja

    Ima da nišanite gde će da pobegnete ali teško!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up