Smiley face
U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Otvarena izložba kaligrafskih radova protosinđela Grigorija, starešine manastira Sveti Nikola

Autor 10 јуна 2017

KURŠUMLIJA- U galeriji gradske biblioteke sinoć je otvorena izložba kaligrafskih radova protosinđela Grigorija, koja će trajati deset dana.  Pored molitve, liturgije.. ocu Grigoriju, nastojitelju Nemanjine zadužbine krasnopis i iluminirana slova su već skoro dve decenije  još jedan način kojim uokviruje svoja poslušanja na njivi Gospodnjoj. Kroz radove predstavlja svu lepotu krasnopisa. Dopisujući svako novo slovo, on veliča umetnost,  upotpunjuje svoj put i ispunjava zavet dat Bogu, prenoseći pouke kroz umetničke radove. Njegova očekivanja su da se mladi zainteresuju za ovu umetnost i pođu njegovim stopama i budu njegovi i Dijakovi naslednici.

-U prilici ste da vidite prelepe kaligrafske radove na kojima su prikazani neki od njalepših motiva iz starih srpskih rukopisnih knjiga, kao i mudre pouke iz Svetog pisma i iz učenja svetih otaca-rekao je između ostalog Nebojša Gašić, VD direktora Biblioteke.

Otac Grigorije, u manastiru Savina u Dubravi iznad Herceg Novog, boravio je dve godine kao iskušenik. Svaki slobodan momenat provodio je u biblioteci zaronjen u knjige. Čitajući knjige i pouke svetog vladike Nikolaja  Srpskog saznaje da u Etiopiji, Abisini  za liturgije  ne koriste kopije bogoslužbenih knjiga već iskljućivo ručno pisane. Tako počinje njegovo zanimanje za kaligrafiju, i postaje samouk kaligraf.

-Abisinski sveštenici a i Kopti, sve knjige bogoslužbene pisali su rukom. Nekada su kod nas pisane isto i nakon uvođenja štamparije, i nisu ih potisnule samo štamparije već i oseka blagočešća, rekao je sveti vladika Nikolaj Srpski, koji me je motivisao da započnem sa krasnopisom.  Svako za svog ovozemaljskog života treba da napiše jednu svoju knjigu, da ostavi zaostavštinu za  budućnost a i poveže sa svojim precima. Samo kupite jedno pero i prosto će početi da se nižu slova –kazao je  protosinđel Grigorije, okupljenima na izložbi.

On je pojasnio da je kaligrafija ili krasnopis način rukopisanog pisanja sa ukrašenim  i precizno izvedenim slovima. Najveći značaj kaligrafija je imala do pronalaska mašine za pisanje i otkrića štamparije, jer su knjige umnožavale prepisivanjem. To likovno ukrašavanje knjige ima posebnu vrednost, jer taj umetnik prenosi svoju dušu kroz nastale radove. Govorio je o svim fazama nastanka ove umetnosti: o preteči, klesanju na kamenu, preko papirusa koji je teško sačuvati, do pergamenta, o bojama koje se koriste i zlatnim nitima kada se ukrašava. Od hebrejskih sveštenika, koji koriste crkvene knjige toru do Arapskih koji imaju i prelepo pismo, do Kineza i Japanaca o dugoj istoriji ove umetnosti. Naglasivši da sam vrh  lepote srpske kaligrafije je u  Vukanovom i Miroslavljevom jevanđelju.

Inače,  u eparhiji Sremskoj u manastiru Grgetegu na Fruškoj gori,  ostao je najveći deo kaligrafskog stvaralaštva oca Grigorija, U hramu oca Simeona takođe ostaće  radovi  manastiru i budućim generacijama u nasleđe. On planira da napiše Žitije Sv. Simeona Mirotočivog po Stefanu Prvovenčanom,potonjem Simonu monahu

Prvo je ispisao molitvenik, zatim žitije Marije Egipćanke u Savini  zatim u Šištovcu, psaltir. U Grgetegu Dva psaltira, žitija: Svetog Simeona Mirotočivog, Svetog Save, Marije Egipćanke  I Grigorija Sinaita, za koje mu je trebalo duži perid pisanja. Potom ispisuje Dva toma letopisa o Grgetegu, četvorojevanđelje, Akatist Slava Bogu, Hilandarski tipik Sv.Save, Liturgiju  Sv.Jovan Zlatoustog, Pouke Pahomija, Statut za Irišku Gradsku čitaonicu iz 19.beka, ..

 

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=63441

10 јуна 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Otvarena izložba kaligrafskih radova protosinđela Grigorija, starešine manastira Sveti Nikola”

  1. lazar

    Istinski praznik za oci i dusu !

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up