Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Ovde je vreme stalo!

Autor 27 јула 2017

KURŠUMLIJA- Zvezdan Milanović iz sela Spance kod Kuršumlije pretvorio je pradedovsku kuću, izgrađenu 1879. godine, u zavučajni muzej. Kuća, pomoćni objekti i predmeti su autentični i nad njima nije vršena reparacija.

U kući je izložen autentični nameštaj i predmeti stari preko sto godina. Ona sa pomoćnim objektima predstavlja tipično imućnije topličko domaćinstvo sa kraja 19. veka i privlači turiste iz zemlje i inostranstva.

Ovaj jedinstveni objekat, čiji je podrum izgrađen od kamena, a stambeni deo od letava, blata i slame, pokriven ćeramidom pre 126 godina izgradio je Zvezdanov predak Svetozar, a 1985. godine je renovirao Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Građena je u moravskom stilu sa lukovima i doksatom (terasa), a svi izloženi predmeti su autentični i nije vršena nikakva reparacija-objašnjava Milanović.

Sa terase se ulazi u odžakliju u kojoj su se okupljali članovi porodice. Tu se kuvalo, pekao hleb i ručavalo. Iz odžaklije se ulazi u gostinjsku sobu u kojoj se slavilo. U spavaćoj sobi su spavali najstariji članovi porodice, a mlađi u posebnim zgradama.

-U odžakliji je smešteno ognjište sa verigama i bakarnim kotlićem za kuvanje hrane. Tu se pred zimu sušilo meso, a u grnetu, napravljenom od pečene gline, kuvao kupus ispod sača. Tu je crepulja, naćve za brašno… Za raspirivanje vatre koristio se ožek, a posipka za prekrivanje sača žarom i pepelom. U spavaćoj sobi su dva drvena kreveta sa slamaricama i čergama i šifonjer od orahovine star 110 godina. U gostinskoj sobi red stolova i klupa gde se okupljao veći broj gostiju prilikom veselja, ali i sahrana. U podrumu se nalaze drvena burad i kace za vino i rakiju. U dvorištu Ajat sa ambarom i salašem, u koji se smeštala pšenica i kukuruz, a ispod nadstrešnice još 250 predmeta koji imaju upotrebnu vrednost-priča Milanović i s ponosom pokazuje kola sa drvenom osovinom i jaram za volove, takođe od drveta. Tu je i razboj za tkanje s potrebnim alatom. Obramice i testije, trlica za preradu konoplje, od koje su žene izrađivale garderobu, opanci od svinjske kože, stari preko sto godina, mlin sa kamenom za usitnjavanje soli i ostali predmeti čiju namenu je danas teško otkriti.

-Nijedan predmet nije repariran niti ofarban. Sve sam posle čišćenja izložio onakve kakvi su bili, sa svim manama i tehničkim greškama. U tome je njihova vrednost. Osim turista sa strane često dolaze i komšije da se upoznaju sa svojom istorijom-kaže Zvezdan.

Turisti ovde imaju priliku da vide tipično topličko domaćinstvo. Bunar i svi predmeti su autentični i svi imaju svoju priču. Posetiocu izgleda kao da su stanari kuće upravo izašli iz nje.

Sedeći na tronošcu kod sofre kod odžaklije, uz čašicu domaće rakije čuće se  istorija upotrebe mnogih predmeta izloženih u zavičajnom muzeju.

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=65764

27 јула 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Ovde je vreme stalo!”

 1. pozdrav veliki za ZVEZDANA DOJINOG………..

 2. To su bila teska ali srecna zdrava vremena !

 3. U ovim selima u ovim uslovim

 4. Dragan

  Lepo, lepo svaka cast coveku sto cuva tradiciju.

 5. Bravo Zvezdane ja sam Komsija iz Tmave nadam se da ce da se isplati tvoj trud

 6. zvonko prelic

  jos na pocetku kada je pravio ovo sto je napravio, imao sam prilike da vidim njegov plan i ideju. Sada ovo sto u ovoj reportazi vidim je prelepo, svaka ti cast Zvezdane prijatelju, nadam se da cu brzih dana navratiti da to pogledam uz malo hladnog piva, nadam se da ga imas za prijatelje i druge znatizeljnike.

 7. Dva brata

  Svaka čast ti barem imaš put, pa možeš. Uradićemo ga i mi a pare ko je potrošio videćemo.

 8. Анонимни

  Svaka cast Zvezdane.Uhvatila me nostalgija kada gledam ove slike.Pozdrav sa nadom da se vidimo

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up