Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Preko plota.

Pesma i kupus proslavili selo

Autor 10 сеп 2015

ČAČAK/MRČAJEVCI- Selo Mrčajevci odavnina su s razlogom prozvali prestonicom srpske pesme jer se, kako mnogi kažu, ovde, u dolini reke Morave, oduvek negovala prava srpska izvorna pesma. U ovom selu rođeni su Miroslav Ilić, Biljana Sečivanović, Obren Pjevović. Ovo, u pesmama opevano šumadijsko selo, što zbog pesme, što zbog „Kupusijade“, danas važi za najpopularnije selo Šumadije. Svojim programskim sadržajima „Kupusijada“ je dala veliki doprinos u očuvanju izvornih vrednosti kulture i tradicije srpskog sela, ali je u velikoj meri uticala i na podizanje nivoa i unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

Kupusijada

U čačanskom selu Mrčajevci od 11. do 13. septembra biće održana 13. po redu „Kupusijada“. Organizatori najavljuju bogat i raznovrstan kulturno – zabavni program a za najviša priznanja manifestacije- Zlatni, Srebrni i Bronzani lonac u pripremanju svadbarskog kupusa, koji se sprema u zemljanom loncu  na tradicionalan način uz vatru, nadmetaće se najbolji kulinari, kuvari, aščije, ugostitelji…

Takmičenje se organizuje u tri kategorije: Celo selo kuva, Ekipe i pojedinci i Ugostitelji. Pokrovitelj manifestacije je grad Čačak a organizator Turistička organizacija Čačka, Organizacioni odbor i Mesna zajednica Mrčajevci. Ovogodišnji domaćin manifestacije je prof. dr Miladin Ševarlić, član Upravnog odbora Društva srpskih domaćina. Prvog dana manifestacije biće održan narodni višeboj na igralištu FK Orlovac, sledi promocija monografije „Zapadnomoravski rudnici uglja“. Od 18 časova je otvaranje manifestacije a nakon toga sledi kulturno-zabavni program  „Obrenovanje“, posvećen sećanju na Obrena Pjevovića.

U subotu su koncerti Milene Plavšić i Mileta Ignjatovića, kao i rok grupe Teorija zavere. Manifestacija se završava u nedelju koncertom Dragana Kojića Kebe, a pre toga će biti proglašenje pobednika u nekoliko takmičarskih kategorija.

Kupusijada Mrcajevci

Obrenovanje – sastavni deo programskog dela „Kupusijade“

Obrenovanje je sastavni deo kulturno-umetničkog programa koji se održava u okviru „ Kupusijade“. Celokupni program posvećen je sećanju na velikog pesnika Obrena Pjevovića u čiju čast se tom prilikom okupi veliki broj pesnika, glumaca i pevača. Pokojni Obren Pjevović rođen je u Mrčajevcima. Zemljoradnik iz Mrčajevca sa osam razreda osnovne škole napisao je oko stotinak pesama za pevače zapadno – moravske škole: Miroslava Ilića, Dobrivoja Topalovića, Cuneta Gojkovića, Snežanu Đurišić… a neke od njegovih najpoznatijih pesama su – Duga li je Jelica planina, Oj Moravo tija reko, Šumadijo, Devojka iz grada…

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=36743

10 сеп 2015. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up