Smiley face
U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Pesniku u čast: Blace Draincu

Autor 12 окт 2017

BLACE- U Blacu je juče održana jednodnevna manifestaciha Blace Draincu”, koju su opština Blace, Kulturni centar – Drainac i Narodna biblioteka – Raka Drainac Blace, posvetili poznatom književniku rođenom u blačkom selu Trbunju, Radojku Jovanoviću poznatom kao Rade Drainac.

Programski sadržaj jednodnevne manifestacije organizovane Draincu u čast započeo je u dvorištu njegove rodne kuće u selu Trbunju.

Upravo ovde, na mestu gde je svetski poznati književnik rođen, Trupa književna boemija, sastavljena od studenata filozofskog fakulteta u saradnji sa Kulturnim centrom Drainac, prisutnima je predstavila Drainčevu poeziju, potom su se stihovima predstavili pesnici iz Udruženja književnika Srbije – Srb sa sedištem u Kruševcu a Drainčeve stihove govorio je i jedan od Drainčevih najbližih rođaka, Vitomir Jovanović, čovek koji svih ovih godina brižno čuva uspomenu na Rada Drainca.

Programski sadržaj ispred Drainčeve kuće pratio je veliki broj učenika osnovne i srednje škole u Blacu, direktori javnih preduzeća, građani i brojni gosti…

Predsednik opštine Blace Zoran Jozić naglasio je da je ovaj dan posvećen Draincu velika obaveza kako lokalne samouprave opštine Blace tako i svih građana ove opštine jer radi se o književniku rođenom u našoj opštini koji nas je u pravom svetlu predstavio svetu.

 • Žao mi je što je Drainac mnogo poznatiji u drugim mestima, nego u svom rodnom Blacu. Na nama je da to popravimo i da u budućnosti sve više pažnje posvetimo Draincu. Blace Draincu manifestacija je koja počinje i koja će dugo živeti. Rade Drainac je ovde živeo, ovde pisao o Blacu, ronom Trbunju i Toplici, rakao je predsednik Opštine Blace, Zoran Jozić.
 • Direktorka kulturnog centra – Drainac Blace, Marija Ćurčić ističe da je programski sadržaj jednodnevne manifestacije ispunjen bogatim dešavanjima organizovanim u čast svetski poznatog književnika.

Dalji programski sadržaj nastavljen je u kulturnom centru – Drainac u Blacu gde je otvorena izložba i gde su predstavljeni nagrađeni likovni i literarni radovi nagrađeni na konkursu pod nazivom – Ovo je nebo moje ovde je ljubljena Toplica.

Nagrade dobitnicima uručivao je predsednik opštine Blace Zoran Jozić.

Prisutni u sali kulturnog centra Drainac imali su priliku da vide i čuju nagrađene radove kako likovne tako i literarne za šta su najbolji nagrađeni lap topom.

U razgovoru sa nekima od nagrađenih na konkursu organizovanom Draincu u čast saznali smo da je Drainac kao tema bio veoma inspirativan za njih.

U okviru manifestacije održana je i promocija CD-ea pod nazivom – Drinčeva poezija a potom je održana i promocija knjige Srpsko srce Johanovo, autora Veselina Dželetovića.

Za kraj programskih dešavanjima u okviru – boemske večeri Teatar 13 predstavio se zanimljivim performansom o drainčevom životu a nastupili su i gostujući pesnici.

Manifestacija – Blace Draincu bila je veoma posećena a prema najavama organizatora u godinama koje slede biće sve bolja kako bi se lik i delo poznatog književnika rođenog u blačkom selu Trbunju sačuvali od zaborava.

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=69939

12 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

8 komentara za “Pesniku u čast: Blace Draincu”

 1. Neko iz mase

  Sve je to lepo, a folklorni ansambl se raspada i polako ali sigurno gasi. Ostala su samo deca, kojih je sve manje i manje.

  • Анонимни

   Pa nema svi matori se zaposlili ili u opstinu ili neko drugo drzavno preduzece nema ko vise da igra iralo se dok se poso ne dobije.

 2. Анонимни

  Znaci ojupio se partijski kadar iz SPS, DS, DSS, G17+,SNS iz biblioteke, kulturnog centra,opstine sve na jednom mestu.

 3. Blačanin

  Super. A kanalizacija na ulasku u Blace i dalje smrdi. Putevi su i dalje puni rupa. Nema obećanih fabrika. Vreme je da neko bude smenjen …

 4. Bata i seka

  Sam izmisli manifestaciju,pozove dežurne, deli nagrade,daje izjave ….
  Sam sebi dovoljan za sve.Treba mu dati jednu opštinu iz zemlje nedođije da se igra a ova kataklizma koja ostade iza njega da se spasava dok još može.

 5. caki

  Spala knjiga na tri slova,ovaj jedino jos moze da napuni spajz sa brojem pristalica…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up