Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Počela Nova godina po Julijanskom kalendaru

Autor 14 јан 2018

KURŠUMLIJA- Danas je prvi dan Nove godine prema Julijanskom kalendaru, kojeg se pridržavaju Srpska, Ruska, Gruzinska crkva, četiri stare patrijaršije: Vaseljenska, Jerusalimska, Antiohijska i Aleksandrijska i svi svetogorski manastiri. Danas se obeležavaju tri praznika: Vasilije Veliki,  mali Božić -Nova godina, i Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, tako tako da je u hramu svete Trojice u Kuršumliji kao i u hramovima širom Srbije služena sveta liturgija, koja je završena zajedničkom molitvom.

Danas je služena liturgija Svetog Vasilija Velikog- Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu, 10 puta godišnje. Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

Inače, 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi zato dans mese pogaču, rednjaču ili pitu vasilicu.

Otac Slobodan Ilić, je naglasio: “ Neka je srećna i Bogom blagoslovena Nova godina. Da se popravljamo i u veri učvršćujemo. Da budemo bolji prema bližnjima ili prema braći u Hristu, jer samo voleći, poštujući i pomažući jedni druge sledimo put Jevanđeljski”.

 

Posle Drugog svetskog rata, kod nas je pod komunističkim režimom proslava Pravoslavne nove godine dugo bila praktično zabranjena i proslavljana je samo krišom. Kafane su obično zatvarane 13. januara u 23.00 časa, ponekad i uz intervenciju milicije, a prvi put posle rata Srpska nova godina javno je proslavljana 1992. godine.

Inače, sveti Vasilije Veliki, u zrelim godinama krstio se na reci Jordanu. Bio je čvrst pobornik pravoslavlja, luča moralne čistote i verske revnosti. Ovaj umni bogoslov s pravom se naziva Veliki. Živeo je samo pedeset godina, ali je bio čvrsti stub Crkve i njen revnosni strojitelj. Sačuvana su mnogobrojna dela njegova  kao i služba nazvana po njegovom imenu. Ta služba služi se deset puta u godini, uoči Božića, na Novu godinu, uoči Bogojavljenja, u sve nedelje Časnog posta, osim Cvetne, na Veliki četvrtak i na Veliku subotu.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=74709

14 јан 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up