U kategoriji Poslednje Vesti, Preko plota, Reportaža.

Počelo otkopavanje ranovizantijskog grada kod sela Zlate

Autor 30 avg 2013

BOJNIK/ZLATA – Na sredokraći puta Žitni Potok – Bojnik, na samo 14 kilometara od poznatog Caričinog grada, još u 19. veku engleski istraživač Evans i austrijski Kanic opisali su i nacrtali vidljive ostatke starina. Iako su i danas vidljivi i ti ostaci, kao i gigantske brane veštačkog jezera, ništa nije učinjeno da se ovo mesto i arheološki istraži.

PROKUPLJE-ZLATA 2013-Otkrivanje istocnih zidina grada-Foto D. Borisavljevic    PROKUPLJE-ZLATA 2013-Otkopavanje starog grada-Foto D. Borisavljevic
Zadatak da počne istraživanje pripao je ovoga leta prof. dr Mihailu Milinkoviću sa Filozofkog fakulteta u Beogradu. Da čudo bude još veće, njegov deda Mihailo, koji je još početkom prošloga veka bio direktor gimnazije u Prokuplju, opisao je mnoge starine ovoga kraja.
Tek sada Ministrastvo kulture odobrilo je početna sredstva, kako bi se sondažnim radovima ustanovilo o kakvom se, ustvari, arheološkom nalazištu radi, da bi se ono stavilo pod zaštitu države kao spomenik kulture.
Prof. Milinković je sa saradnicima upravo završio te prve radove. On nam je rekao da su urađene četiri sonde, na sve četiri strane kompleksa, koji obuhvata oko 15 hektara, na mestu zvanom Zlatsko kale. Tom prilikom otkriveni su na dva mesta zidovi bedema impozantnih razmera. Na južnoj strani je nađena kapija, a na svernoj zid, koji je verovatno bio visok i preko 10 metara. Bedemi su građeni opekom na širokim temeljima i sa veoma čvrstim vezivom, tako da deluju mnogo solidnije od onih u Caričinom gradu.

Mihailo Milinkovic

Mihailo Milinkovic

-Ovim se potvrđuje da je reč o velikom gradu, možda sličnom onom u Caričinom gradu, koji je gradio Justijan Prvi, i koji je po njemu i nazvan – Justinijana prima. Za to, naravno, ima dosta dokaza, ali ne isključuje se mogućnost da je ovaj grad u Zlati, koji je iz istog perioda, i na samo 14 kilometara od Caričinog grada, možda bio i veći. Tim pre što je ovde izgrađena i brana za jezero odakle se grad snabdevao vodom. Ona je zidana, takođe, opekom i neverovatnih je razmera: 100 metara dužine, visine 6,15 i debljine 4,40. Na vrhu ovog brda su i ostaci crkve sa bogatim mozaicima. Satelitski snimak pokazuje da skoro ceo ovaj prostor presecaju dve ulice na čijoj raskrnici je veliki trg. Dakle, na putu smo da otkrijemo drugi najveći grad na tlu Srbije iz ranovizantijskog perioda – zaključio je prof. Milinković.

On je ukazao na veliki istrorijski značaj otkrivanja grada na Zlatskom kalu, ali i na sasvim realne mogućnosti organizovanog turizma u ovom, inače, siromašnom kraju Puste reke. Ovde, naime, postoji izuzetna priroda, bogata šumama Pasjače, Vidojevice i Kukavice. Postoje i dobri putevi kao i blizina gradova Bojnika, Lebana, Leskovca, Prokuplja i Niša. Već se oko Zlatskog jezera začeo i seoski turizam. Ako se nastavi sa otkrivanjem Zlatskog grada, njegovih ulica, crkve, pa očiste prilazi brani staroj preko 15 vekova – biće mnogo i naučnika i radoznalih turista iz celoga sveta koji će dolaziti ovamo da vide ostatke jedne civilizacije, kojoj je dao pečat vizantijski car Justinijan, poznat kao veliki graditelj, koji je, uostalom, najlepše građevine ostavio baš u ovom kraju.

Tekst i foto Dragan Borisavljević

PROKUPLJE-ZLATA 2013-Ostaci crkve na vrhu brda-Foto D. Borisavljevic

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=3265

30 avg 2013. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions