Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Počeo Vaskršnji post

Autor 19 феб 2018

KURŠUMLIJA- Danas je počeo sedmonedeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava na praznik Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrs, koji se ove godine proslavlja 8. aprila po Gregorijanskom kalendaru ili 26. marta po  Julijanskom kalendaru.. Uz post, molitvu i čineći dobra dela da dočekamo sveradosni praznik Vaskrs, poručio je Slobodan Miletić, starešina kuršumlijske crkve Sv. Trojice.

Prva nedelja posta zove se Čista, a do Vaskrsa, smjenjuju se Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja.

-Ovo je najvažniji i najduži post, koji nas uči dobroti, činjenju dobrih i bogougodni dela, pokajanju, praštanju i pravoj molitvi. Cilj je da svi u miru dočekamo najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov našeg hrišćanstva. Pozivam parohijane da ovaj post kao i prethodne poste, i  pripreme se na pravi način za svetu tajnu pričešća. Svim želim da u zdravlju, miru i slozi dočekaju najradosniji hrišćanski praznik. Blagosloven Veliki post, rekao je Miletić.

Inače, Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordanu, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koja mu je postavio Sotona. Uz jednodnevne postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=76283

19 феб 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up