Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Žitorađa.

Predavanje i izložba o Srpskom viteškom redu zmaja

Autor 11 окт 2017

ŽITORAĐA- Udruženje “Uradi nešto” iz Žitorađe i Narodna biblioteka Žitorađa organizuju izložbu sa predavanjem pod nazivom “Srpski viteški red zmaja”.

Autor profesor Živojin Andrejić, akademik, srpski istoričar umetnosti iz Rače održaće predavanje uz podršku brojnih fotografija u koloru koje prikazuju ovaj viteški red od njegovog nastanka, u vreme rimskog cara Konstantina Velikog i Sv. Đorđa, preko zmajeva Evrope (Engleska, Francuska, Španija, Nemačka) do ugarskog Reda Zmaja čiji su vodeći članovi bili kralj Žigmund Luksemburški, kralj Matija Korvin, knez Lazar, vojvoda Miloš Obilić, kralj Tvrtko, kralj Ostoja, kralj Stefan Tomaš, Vlad Drakul, despot Stefan, despot Đurđe, Zmaj Ognjeni Vuk, Herman i Urlih Celjski, car Konstantin Dragaš, srpski vitezovi reda Zmaja u I srpskom ustanku… do, obnovljenog, današnjeg srpskog Suverenog vojnog viteškog reda Zmaja.
Poseban akcenat u predavanju je stavljen na srpske vitezove reda Zmaja. Pre svega na kneza Lazara, despota Stefana, despota Đurđa, Zmaj Ognjenog Vuka, Zmaja od Topole, Zmaja od Noćaja i Srpski red Zmaja koji je obnovio počivši knez Aleksandar Karađorđević. Ovo predavanje je zasnovano na mojoj knjizi „Vitezovi reda Zmaja“ (1999.), za koju sam dobio Specijalnu diplomu na Međunarodnom salonu knjiga u Aradu (Rumunija), 2000. godine, tom prilikom primljen za počasnog člana Akademije nauka, literature i umetnosti Rumunije (ASLA); kao i na novim materijalima, izvorima i otkrićima za moju novu, dopunjenu i jako proširenu, knjigu sa novim naslovom „Vitezovi zmaja -Drakonofori“.
Specijalni gost je najtraženiji pisac u srbiji Dejan Stojiljković.
Posle predavanja je moguće aktivno učešće posetioca kroz postavljanje pitanja.
Narodna biblioteka Žitorađa i udruženje Uradi nešto iz Žitorađe organizuju ovo predavanje u sali doma kulture u Žitorađi 20. oktobra od 18 časova a izložba će u istom prostoru trajati do 27.oktobra i ulaz je slobodan.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=69904

11 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up