Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Predstavljen plan upravljanja i zaštite Parka prirode Radan

Autor 30 окт 2017

KURŠUMLIJA- Danas je održana multimedijalna prezentacija na kojoj je predstavljen plan upravljanja i zaštite „Radana“ kao Parka prirode, koji su predstavili inženjeri Dejan Miletić i Božidar Milovanović iz JP“Srbija šume“ Beograd. Radan ima  prirodna i istorijska bogatstva,  zbog čega je pod zaštitu stavljena površina od 41.312,66 hektara, radi očuvanja geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, naglasio je direktor Šumskog gazdinstva “Toplica” Kuršumlija, Nebojša Mihovilović. Dodao je da je njihov tadatak da preko čuvarske službe sva dobra očuvaju i staraju se po zaštićenim kategorijama o celom parku. Zatim, da obeleže granice i  postave table sa oznakama o kategoriji zaštićene oblasti.

 

“Radan” planina prostire se u atarima opština Kuršumlija, Prokuplje, Lebane, Bojnik, Medveđa. Pod zaštitu kao Park prirode „Radan” stavljena je površina od 41.312,66 hektara. Na zaštićenom području uspostavljena su tri režima zaštite. Prva kategorija  se odnosi na 2,61 odsto ukupne površine, samo 1077,52 hektara, što je 43% u državnom vlasništvu a 47% u privatnom  Druga kategorija obuhvata 9%, površine. Treća kategorija se odnosi na najveću površinu od 88%, istakli su Dejan Miletić i Božidar Milovanović,  inženjeri JP”Srbija šume” Beograd.

-Prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti, planina Radan je oblast koja je nakon 10 do 15 godina dobila je status Parka prirode, Uredbom vlade. To omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara. U sasatavu se nalazi  najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.  Upravljač zaštićene oblasti  je JP „Srbijašume“. Cilj je da se zaštiti ceo kompleks, da se unapredi kroz edukacije i realizaciju planova, da se radi stalni monitoring. U koordinaciji sa opštinom, Turističkom organizacijom i NO, da se radi na kontinuiranom delovanjem kako bi se ovo područje unapredilo u turističkom, i svakom pogledu–istakao je na prezentaciji, Dejan Miletić, inženjer JP”Srbija šume” Beograd.

On je pojasnio da stanovništvo neće imati posebnih obaveza zbog proglašenja parka prirode. Kao i do sada, za sve planirane radove i aktivnosti meštani će uslove za zaštitu prirode pribavljati od Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Samo u prvoj zoni ne sme da se gradi ništa, čak ne sme da se kolktivno posećuje,  uglavnom mogu da se obavljaju naučne aktivnosti. Druga a pogotoivu treća kategorija pruža najviše mogućnosti ali bez narušavanja prirodnog kompleksa. “Klaster Radan”, kada sprovodi aktivnosti, mora da ispuni uslove koji su propisani za ovakva područja i takođe  kada se radi o planovima unaprađenja putne infrastukture.

Inače, urađene su karte: “Šumskih osnova” i “Lovišta”. Koordinatori realizacije plana i upravljanja zaštite, Parka prirode”Radan” za Šumsko gazdinstvo “Toplica” Kuršumlija je Radmila Nišavić, inženjer a Šumsko gazdinstvo Leskovac, Predrag Đorđević. Prezentacija plana sutra će se održati u Lebanu, uz prisutvo predstavnika iz Medveđe i Bojnika.

 

 

 


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=71011

30 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Predstavljen plan upravljanja i zaštite Parka prirode Radan”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up