Smiley face
U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prikazan dokumentarni film „100 godina Topličkog ustanka“

Autor 22 дец 2017

PROKUPLJE- U Galeriji „Boža Ilić“ premijerno je prikazan dokumentarni film iz produkcije Film kluba Prokuplje pod nazivom „100 godina Topličkog ustanka“. Istorijsku priču u filmu kazuje istoričar u Narodnom muzeju Toplice Petko Marjanović a potomci učesnika Topličkog ustanka pričaju životne priče svojih predaka.


-Večeras su ga gledali naši sugrađani, a već u subotu ćemo ga prikazati u Grguru, gde je tačno pre 100 godina ubijen Kosta Vojinović. Film je srednjemetražni, traje 45 minuta i do sada je prikazan na dvadesetak televizija širom Srbije, u Subotici, Novom Sadu, Leskovcu, Vranju i Beogradu. Namera nam je bila da se svi zajedno podsetimo na važne datume iz naše istorije, a da mlade opomenemo da je ne zaborave, rekao je direktor Film kluba Prokuplje Žikica Jovanović, koji na ovom filmu potpisuje režiju i scenario.
Za muziku u filmu „100 godina Topličkog ustanka“ bio je zadužen Ivica Trailović, kamera je bila poverena Vojkanu Aranđeloviću, a asistent na filmu je bio Branislav Rosić.
Jovanović je istakao da je dokumentarni film „100 godina Topličkog ustanka“ Film klub Prokuplje uradio uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.
-Film ćemo prikazati i na televizijama u zemljama u regionu, u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Mađarskoj, Makedoniji. Prikazaćemo ga i na festivalima koji se bave ovom tematikom, jer nam je cilj da se za našu Toplicu i ovaj važan istorijski događaj čuje i zna, naglasio je Jovanović.
Planovi Film kluba Prokuplje su veliki i kako navode imaju nameru da snime i dugometražni film.
-Već smo napravili pomak u tom smislu, tako da i na našem Prokupačkom festivalu imamo dugometražni film, ali i žene autore i reditelje, što niko ne radi u Srbiji. Posebnu pažnju ćemo posvetiti upravo njima, podvukao je direktor Film kluba Prokuplje Žikica Jovanović i dodao da će do kraja ove kalendarske godine snimiti još jedan kratkometražni film.
Većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić prisustvovala je premijernom prikazivanju dokumentarnog filma „100 godina Topličkog ustanka“.


Poslednji Naslovi

Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=73651

22 дец 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up