Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Proizvodi Biljane Lazić iz Žuča, pravi dragulji prirode

Autor 8 сеп 2017

KURŠUMLIJA/Žuč- Ako želite da živite u skladu sa prirodom, ne smete da je narušavate. Ako nešto radite, pravite ili stvarate,  treba da bude prirodno, bez hemije aditiva i konzervanasa, to je glavni moto Biljane Lazić iz Žuča kod Kuršumlije (47) i njene porodice. Na 700 metara nadmorske visine već 21 godinu sa porodicom se bavi jagodičastim voćem. Od malina i kupina,  godinama pravi najlepša slatka, džemove, sokove, likere… koje je izlagala i  osvajala nagrade. Ideje su se nizale, krenula  je da širi asortiman i da proizvodi sapune, koji nisu stigli samo do Australije, potom kreme, tinkture, meleme i čajeve. Najveća joj je želja da sve preraste u jednu porodičnu manufakturu, gde bi pored supruga, makar još dvojica od četvorice sinova ozbiljno se bavila ovim poslom.

Živimo u vremenima gde je doći do posla i na pravi način izdržavati porodicu, sve teže. Biljana Lazić ističe da i ona i suprug Milorad su mnogo toga radili u prethodnom periodu, ali ništa nije bilo adekvatno i dugoročno, prosto su tražili način da počnu da rade nešto na svom malom gazdinstvu, i budu svoj na svome. Imaju četvoricu sinova. Najstariji Dejan ima 26 godina, zatim Dragan, koji studira teologiju, Dušan koji je trenutno na Hilandaru i Pavle koji ima četiri godine. Pre dve decenije krenuli su kao i većina Gornjotopličana da sade malinu i kupinu na manjim parcelama ali dovoljno je bilo da započnu posao. Crveno zlato je tražilo intezivnan rad i počelo je da daje prihode. Biljana je krenula da pravi slatka, džemove i sokove za svoje potrebe kao i svaka domaćica. Krenula je da pakuje u ukrasnim teglicama i da poklanja rođacima. Kada je videla da su svi oduševljeni jer ne dodaje nikakve konzervanse i aditive počele su preporuke i kreće prodaja. Svoj instančan ukus za lepo,  i svu kreativnost  počinje da realizuje kada dolazi na ideju da pravi sapune na bazi eteričnih ulja i biljaka, potpuno prirodne, koji izgledaju kao poslastice, što i zapravo jesu, melem za kožu ruku, lica ili tela.

-Rad mi nije stran, radnu naviku stekla sam još u mom rodnom Dedincu gde su moji jako vredni i radni ljudi. Od bake i majke naučila sam da radim ručne radove, i razvijam kreativnost. Tako da sam u našoj kući u Žuću napravila etno sobu, gde sam izložila sve ručne radove moje prabake, bake i majke, zatim radove majke, tetaka, strine moga muža. Ja radim sve vrste domaće radinosti, na taj način pokazujem ljubav prema tradiciji i urođenoj sklonosti nas žena prema lepom. Kada imate decu pravite sve vrste proizvoda od voća i naravno poslastice. Tako sam i došla na ideju uz pomoć ukućana da prvo pravim  sve vrste proizvoda, od džemova do likera i da pakujem sa svojim logom. Krenula sam da radim sapune, kreme, meleme, tinkture i čajeve. Priroda nam je tako mnogo dala, mi to ne smemo da narušimo već da živimo i stvaramo u harmoniji sa njom-priča za Topličke vesti, Biljana Lazić, ne skidajući osmeh, jer kako kaže naučila je da sve sa ljubavlju i radošću da radi, jer samo tako sve prepreke se lakše savladavaju u vremenima koja su nimalo laka.

Biljana pojašnjava da nije pomoći porodice, ne bi mogla da postigne sve ovo što je do sada postigla, ni nagrade ni prezentovanje proizvoda. Sinovi su tu da na odličan način izreklamiraju proizvode, i da sve to lepo prodaju, njihove inovativne ideje mnogo joj znače i daju bolji kvalitet svemu što rade.

-Prvi su bili roze sapuni od malina, sećam se kada smo ih postavili na ovalu onako izloženi izgledali su prelepo kao najlepše bombonjere. I zaista kada napravite proizvod potupno prirodan, on mora naći put do kupca. Oni se prodaju skoro svuda u svetu sem u Australiji. Na Sajmu turizma u Beogradu, skoro sve što smo proizveli sve su sinovi prodali. Uvek se trudiim da izbacim neki novi, poput ovog sa kozjim mlekom, kupci su oduševljeni. Sapuni su na bazi voća, žitarica, biljaka, do mleka  Takođe sve vrste krema radim, meleme, tinkture, bez hemije. Sada pakujem i čajeve. Čajevima su se bavile još i moja mama i baka. Kupovala sam literaturu, mnogo  čitala i shvatila koliko na jedan prirodan način može da se očuva zdravlje. Pored toga što bilje skupljam kod nas gde je priroda poptuno netaknuta, ja i sadim. Sve nagrade su meni i mojoj porodici satisfakcija za dosadašnji rad, tri godine zaredom osvajala sam prva mesta na Malinijadi a jednom treće. Dok je moj Pavle čak izvukao i prvi zlatnik u česnici na Badnje veče pre dve godine, možda je to znak da će i naši proizvodi uskoro dobiti neko priznanje za kvalitet sa zlatnim obeležjem-kazala je Biljana.

Dok nam pokazuje široku paletu svojih proizvoda, Biljana nam na kraju razgovora kaže da joj je jedina želja da ovo što rade, preraste u njihovu porodičnu firmu. Za sada nemaju sredstava, no ne prestaju da se nadaju, gde bi se u posao ukljućila makar dvojica sinova a sam tim ostali da žive u Kuršumliji a ne kao i većina mladih da napust  našu malu, siromašnu ali lepu opštinu.

 


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=68110

8 сеп 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Proizvodi Biljane Lazić iz Žuča, pravi dragulji prirode”

  1. Bravo zemljaci sve pohvale pozdrav Lazi i Bilji..

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up