Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Prokuplje: Obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Autor 9 окт 2017

PROKUPLJE- Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945.godine obeležena je godišnjica oslobođenja Prokuplja u Drugom svetskom ratu. Vence na spomenik položio je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, pripadnici Vojske Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predstavnici SUBNORA-a, boračkih organizacija i udruženja.
Ovo je bila prilika da se istakne važnost ovog datuma, kada je Prokuplje pre 72. godine prvi put oslobođeno u Drugom svetskom ratu.


Obraćajući se prisutnima predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je podvukao da su oktobarskih dana 1941.godine borci Toplice pokazali veliku hrabrost, junaštvo i rodoljublje.
-Topličani su oduvek baštinili antifašističku tradiciju i u oba svetska rata dali su ogromne žrtve za svoju slobodu. Toplica je tokom Drugog svetskog rata slobodu platila sa 30 hiljada žrtava i dala 20 narodnih heroja. Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultati te borbe bili su sloboda i mir, za koje mi sada dugujemo zahvalnost našim preciima, koji su najbolje znali kolika je cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva, istakao je Simonović i dodao da su braneći ljudska prava i vrednosti na kojima se temelji moderna svetska civilizacija i evropska zajednica, heroji Toplice, večno upisani u sećanja svojih potomaka i života svoga kraja.
Simonović je podvukao da će se pamtiti junaštvo Topličana i da će se zarad budućih pokoljenja i ubuduće negovati sećanja na narodnooslobodilačku borbu.


-Da bismo imali bolju budućnost moramo raditi na svim poljima. Zahvaljujući dobrom planiranju, određivanju prioriteta i dobroj saradnji sa republičkim institucijama u proteklom periodu renovirane su mnoge škole, vrtići, a grad je dobio nove kulturne i obrazovne sadržaje. Trudili smo se da sigurnim korakom obnavljamo privredu Prokuplja i gradimo infrastrukturu. Sve što smo radili uradili smo da bismo imali kvalitetnije i lepše mesto za život svih nas, izjavio je Simonović i naglasio da je zajednički zadatak svih Prokupčana, stvaranje boljeg i lepšeg života po meri svih građana.
Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović sa saradnicima priredio je prijem za sve učesnike današnje svečanosti.
Obeležavanje ovog važnog datuma uveličali su recitatori OŠ “Nikodije Stojanović Tatko“ i hor Muzičke škole” Kornelije Stanković”.


Kratak url URL: http://toplickevesti.com/?p=69818

9 окт 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

8 komentara za “Prokuplje: Obeležen Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu”

  1. A ovo su;,, oslobodioci” hahaha

  2. Svi, moj do mojega!!!! Ne verujem ijedan da zna kako izgleda puska, a rat samo na tv……

  3. On je na na pravu liniju…..hahaha

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up